UWV: Ruim de helft van de WAO-ers werkt na herbeoordeling

09/04/2008 11:06

UWV

Eindrapport onderzoek naar arbeidsmarkt- en inkomenspositie van WAO-ers:

Ruim de helft van de WAO-ers werkt na herbeoordeling

Van de WAO-ers die in 2005 en 2006 zijn beoordeeld en van wie de uitkering werd verlaagd of beëindigd, is na anderhalf jaar gemiddeld 56% het werk. Dat blijkt uit het laatste rapport van onderzoeksbureau Astri, dat in opdracht van UWV onderzoek heeft gedaan naar de arbeidsmarkt- en inkomenspositie van WAO-ers van wie de uitkering na een Asb-herbeoordeling is verlaagd of beëindigd.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder twee groepen; de eerste groep werd in 2005 herbeoordeeld, de tweede groep in 2006. Omdat UWV de jongere mensen het eerst heeft opgeroepen voor een herbeoordeling, is de groep die in 2006 werd herbeoordeeld gemiddeld wat ouder dan de groep uit 2005. Van de groep die in 2005 werd herbeoordeeld, had 36% op het moment van de herbeoordeling werk. Anderhalf jaar na de herbeoordeling werkte 51%. Van de mensen die al werkten, is na anderhalf jaar nog 82% aan het werk. Van de mensen die op het moment van de herbeoordeling nog geen werk hadden, is na anderhalf jaar 32% aan het werk. Van de groep die in 2006 werd herbeoordeeld, had 42% op het moment van de herbeoordeling werk. Anderhalf jaar na de herbeoordeling werkte 62%. Van de mensen die al werkten, is na anderhalf jaar nog 94% aan het werk. Van de mensen die op het moment van de herbeoordeling nog geen werk hadden, is na anderhalf jaar 37% aan het werk.

Van de mensen die anderhalf jaar na de herbeoordeling nog niet aan het werk zijn, verwacht de meerderheid ook niet dat dat nog gaat gebeuren. De ervaren gezondheid speelt daarbij een belangrijke rol. Ruim een derde van de mensen van wie de uitkering verlaagd of beëindigd werd, ervaart anderhalf jaar na de herbeoordeling een duidelijke achteruitgang in inkomen. Bijna één op de vijf is er in inkomen op vooruit gegaan. Vier tot vijf procent ontvangt anderhalf jaar na de herbeoordeling een bijstandsuitkering. De doelstelling werk boven uitkering is naar schatting voor bijna de helft van de herbeoordeelden van wie de uitkering werd verlaagd of beëindigd anderhalf jaar later in meer of mindere mate gerealiseerd: zij hebben het werk hervat of verdienen - als zij al werkten op het moment van de herbeoordeling - inmiddels het maximale gezien hun situatie. Ongeveer 16 procent is nog serieus op zoek naar werk (met of zonder begeleiding), het percentage mensen dat werkt zal naar verwachting dus ook nog iets stijgen.





http://www.uwv.nl




UWV