PvdA Europees parlement


Samen tegen kanker

9 april 2008

Dorette Corbey Kankerpatiënten hebben in sommige Europese lidstaten aanzienlijk minder kans om te overleven dan in andere landen. Dat moet dringend veranderen volgens het Europese Parlement. Aan de Europese Commissie vragen de leden van het parlement vandaag een strategie te ontwikkelen voor kankerbestrijding. "Samenwerking in Europa kan de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren. Landen kunnen van elkaar leren en gebruik maken van de expertise die in Europa is ontwikkeld", zegt Dorette Corbey, PvdA-europarlementariër.

In Europa hebben bijvoorbeeld Oostenrijkse blaaskankerpatiënten de meeste kans om te overleven, en Litouwse patiënten de minste. " Er wordt wel eens voorgesteld dat deze kankerpatiënten het recht moeten krijgen om naar Oostenrijk af te reizen om zich daar te laten behandelen. Maar dat is natuurlijk niet de beste weg" volgens Corbey, "Alle blaaskankerpatiënten moeten in hun eigen land toegang krijgen tot de Oostenrijkse behandelingsmethodes. Samenwerking op Europees niveau is dus nodig."

Samenwerking geldt zeker ook bij de opsporing van en screening op kanker, zo stelt het Europese Parlement vandaag.

In de Europese 'Code against Cancer' staan drie ziektes vermeld waarbij screening zinvol is, namelijk baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Bij vroege opsporing zijn deze kankers goed te behandelen.

In Nederland vindt er geen screening op darmkanker plaats. Jaarlijks krijgen ruim 9500 mensen te horen dat ze darmkanker hebben en zo´n 4500 mensen sterven er aan. Door screening of bevolkingsonderzoek kan 15 tot 20 procent van de sterfgevallen voorkomen worden, dat zijn bijna duizend Nederlanders. Het eenvoudige bloedsporenonderzoek kost per persoon maar enkele euro´s.

"In Nederland wordt nog onderzoek gedaan naar de effectiviteit van zo´n screening, terwijl andere Europese lidstaten zo´n onderzoek al met positieve resultaten hebben afgerond. Er is voor Nederland geen enkele reden meer om nog te wachten met het opstarten van een bevolkingsonderzoek naar darmkanker", aldus Corbey.