Gemeente 's-Hertogenbosch

09-04-2008
WSW-verordeningen
Het college presenteert drie verordeningen met regels over:
- cliëntenparticipatie

- persoonsgebonden budget

- wachtlijstbeheer van de nieuwe Wet sociale werkvoorziening (WSW). De gemeenteraad neemt op 21 mei een definitief besluit hierover.

Cliëntenraad
De gemeente beschouwt de WSW als een integraal onderdeel van het arbeidsmarktbeleid. Het college brengt cliëntenparticipatie daarom onder bij de huidige Cliëntenraad AmSZ. De Cliëntenraad wordt voor deze nieuwe taak uitgebreid tot vijftien personen. Het college gaat samen met de voorzitter van de Cliëntenraad nieuwe leden werven.

Persoonsgebonden budget WSW
Het persoonsgebonden budget (PGB) moet WSW-geïndiceerden stimuleren zoveel mogelijk bij werkgevers aan de slag gaan. Het is een nieuw instrument waar iedereen met een WSW indicatie recht op heeft. Iemand met een WSW-indicatie vraagt het PGB aan bij de gemeente, samen met zijn werkgever en begeleidingsorganisatie. De werkgever en begeleidingsorganisatie krijgen elk jaar een subsidie of vergoeding uit het PGB. In informatiebijeenkomsten leggen we uit wat deze verandering betekent, te beginnen bij WSW'ers die op de wachtlijst staan.

Wachtlijst WSW
Het college stelt voor om twee groepen bij voorrang van de WSW-wachtlijst in een dienstverband te plaatsen:
1. Jongeren tot 27 jaar. De leeftijdsgrens sluit aan bij het landelijke voorstel over leerwerkplicht voor jongeren.
2. WSW-geïndiceerden die zelf een werkplek bij een reguliere werkgever vinden en een aanvraag voor een PGB indienen. De gemeente streeft ernaar dat WSW'ers zoveel mogelijk bij werkgevers aan de slag gaan, daarom wordt aan deze groep voorrang gegeven.
Alle betrokken partijen en belangenorganisaties worden op de hoogte gesteld over welke doelgroepen voorrang krijgen.