Erasmus Universiteit Rotterdam

Over de uitverkoop van het Nederlandse bedrijfsleven

Jan Kees de Jager en Nobelprijswinnaar Eric Maskin op EFR-Business Week 2008

In hoeverre botsen de belangen van bestuurders en het bedrijfsleven als bestaande grenzen alsmaar worden verlegd? Breaking Barriers is het thema van de 24ste editie van de EFR-Business Week, een congresweek van woensdag 9 tot en met 16 april 2008, georganiseerd door economiestudenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op de opening gaan staatssecretaris Jan Kees de Jager, Centaurus-oprichter Bernard Oppetit en VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter in op de discussie over de uitverkoop van het Nederlandse bedrijfsleven. Nobelprijswinnaar prof.dr. Eric Maskin ontvangt de EFR-Business Week Award.

Op woensdag 14 april 2008 discussiëren vooraanstaande politici, bestuurders en zakelijk leiders, zoals Mark Rutte, Frans Weisglas, Piet Hein Donner en Hans Wijers, over het economisch beleid van de Nederlandse regering. En, wie is de beste CEO van Nederland? Op vrijdagavond 11 april 2008 worden voor het eerst de EFR CEO Awards uitgereikt.

De EFR-Businessweek is een jaarlijks evenement, waarin Nederlandse studenten kennis maken met toonaangevende leiders uit het bedrijfsleven, politici en bestuurders uit de hele wereld. Het is het grootste studentencongres in de Benelux en wordt georganiseerd door de Economische Faculteitsvereniging van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Programma

Opening Day: `The Netherlands: for sale'
woensdag 9 april 2008, 13.00 tot 16.45 uur, campus Woudestein, Oxfordzaal
(voertaal Engels)

Steeds meer Nederlandse bedrijven worden opgesplitst, samengevoegd en opgekocht door buitenlandse investeerders. Is dit een goede of slechte ontwikkeling? Met onder meer: Bernard Oppetit (Chief Investments Officer van hedge fund Centaurus Capital (bekend van de commotie rondom Stork) en Jan Kees de Jager (staatssecretaris van Financiën). Voorts geeft Michel Tilmant (CEO ING Group) zijn visie op de actualiteiten in de financiële wereld. Tot slot neemt Eric Maskin, Nobelprijswinnaar Economie 2007, de EFR-Business Week Award in ontvangst.

EFR CEO Awards - Powered by IEX
vrijdag 11 april 2008, 19.00 tot 23.00 uur, het Zalmhuis, Rotterdam (voertaal Nederlands)

Welke CEO's hebben in de ogen van studenten en beleggers het best gepresteerd in 2007? Op vrijdagavond worden voor het eerst de EFR CEO Awards uitgereikt, mogelijk gemaakt door financiële uitgever IEX. De genomineerden zijn geselecteerd door een vakjury bestaande uit Arthur Docters van Leeuwen, Corné van Zeijl, Hans Dijkstal, Rein Jan Hoekstra en Robin Pasmans.

Conference Day: 'Government: Serving the Interests of Business and Society'
woensdag 14 april 2008, 11.00 - 16.30 uur, campus Woudestein, Forumzaal
(voertaal Nederlands)

Een immer actuele klassieke vraag: welke rol hoort een regering te spelen in de economie? Moet ze het bedrijfsleven vrijlaten of juist grenzen stellen aan ongebreidelde expansie? Hoe schept ze de randvoorwaarden voor een voorspoedig economisch klimaat? Prominente politici en zakenlieden gaan in discussie met studenten uit heel Nederland in ronde tafelgesprekken, onder leiding van dagvoorzitter Frans Weisglas, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer.

Zo gaat Hans Wijers (CEO Akzo Nobel, voormalig minister van Economische Zaken) in debat met econoom Arnold Heertje en Tweede Kamerlid Diederik Samson over de topinkomens, en levert Mark Rutte kritiek op het economisch beleid van de Nederlandse regering. Piet Hein Donner (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Alexander Rinnooy Kan (voorzitter Sociaal Economische Raad en oud-rector EUR) geven een betoog over het dagthema. Ook kunnen studenten aan tafel zitten met onder anderen Roger van Boxtel (directeur Menzis), Sjoerd van Keulen (CEO SNS REAAL), Thomas Michael Läufer (ambassadeur van Duitsland) en Ieko Sevinga (bestuursvoorzitter Kempen & Co).