Ingezonden persbericht


Den Haag, 9 april 2008

Breakdancen in een township in Zuid-Afrika

Ze zijn net terug van een reis naar Zuid-Afrika voor de internationale Virus Free Generation campagne. Tim (20) en Tom (20) hebben er samen met andere Europese jongeren en parlementariërs hiv /aids projecten bezocht en zijn in debat gegaan met jongeren over condoomgebruik, het toenemende geweld tegen vrouwen en de grote kloof tussen arm/rijk en zwart/blank in Zuid-Afrika. Maar Tim en Tom wilden niet alleen práten maar ook iets dóen. Daarom organiseerden ze hun eigen breakdance workshops in een township nabij Kaapstad.

Een week lang waren Europese parlementariërs en jongeren voor een studietrip in Kaapstad. Ze concentreerden zich daarbij vooral op het werk van de Zuid-Afrikaanse organisatie Treatment Action Campaign (TAC). De parlementariërs en jongeren uit Nederland, Duitsland, Italië en Tsjechië werkten een week lang zij aan zij met de TAC-vrijwilligers en namen zo deel aan acties en campagnes tegen vrouwelijk geweld, deelden condooms uit en deden mee aan een live-talkshow rond hiv/aids op de lokale radio.

Zuid-Afrika is het land met het grootste aantal hiv-infecties ter wereld. Eén op de vijf Zuid-Afrikanen is seropositief, dat zijn in totaal 5,3 miljoen mensen. Onder jongeren tussen 15 en 25 jaar is één op de vier geïnfecteerd met het hiv-virus. Dagelijks raken er in dit land 2.000 mensen geïnfecteerd, met name jongeren tussen de 15 en 19 jaar oud.

'Er is zo weinig te doen voor jongeren in de townships dat we ter plaatse besloten een paar breakdance workshops te geven,' zegt Tim, één van de twee breakdancers. 'Zodra we ergens kwamen en de jongeren merkten dat we breakdancers uit Nederland waren zeiden ze: 'Teach us something man!' En dat hebben we gedaan.'

'Of we snel een hiv-vrije generatie zullen hebben, betwijfel ik,' zegt Tom, de andere Nederlandse breakdancer. 'Hiv en aids is zo'n enorm probleem in Zuid-Afrika. Maar toch ben ik positief. De jongeren hier zijn heel inventief. Ze maken echt iets van niets. Maar het ontbreekt hen aan alles om iets met hun talenten te doen. Investeer in hun toekomst en hun talenten en je investeert in een hiv-vrije generatie.'

De studietrip naar Zuid-Afrika maakt onderdeel uit van de driejarige publiekscampagne Virus Free Generation, die gericht is op het creëren van bewustwording onder Europese jongeren omtrent de impact van hiv&aids onder hun leeftijdsgenoten in Zuidelijk Afrika. Zij doet dit op creatieve wijze én in samenwerking met Afrikaanse jongeren.