Algemene Onderwijsbond

datum: 28 maart 2008

Al op donderdag 10 april zal de Algemene Onderwijsbond een demonstratieve actie voeren bij het overleg over het Actieplan Leerkracht van het kabinet in Den Haag. Minister Plasterk wil op die dag komen tot een afronding van de onderhandelingen met werkgevers en bonden in het onderwijs. De Algemene Vergadering van de AOb heeft vandaag haar zorgen uitgesproken over het trage tempo waarmee werkgevers en minister tot resultaat komen. Daarnaast lijkt het budget voor een echte inhaalslag te klein.

âAls Plasterk met een mooi plan naar de Tweede Kamer wil en hij de positie van leerkrachten echt wil verbeteren, moeten die dag spijkers met koppen worden geslagenâ, aldus AOb-voorzitter Walter Dresscher. âHet geduld bij de mensen in het onderwijs is op. Tien april moet duidelijk worden of het Deal or no deal is voor het onderwijs. Aan de werkgeversvertegenwoordigers en de ambtenaren van het ministerie zullen onze leden die dag luid en duidelijk laten maken dat er geïnvesteerd moet worden in het onderwijs. Er dreigt een lerarentekort, terwijl wij allemaal weten dat als ons aardgas op is, kennis onze enige grondstof is.â

De Algemene Vergadering gaf verder opdracht om acties voor te breiden voor de periode daarna. In april worden massaal scholen in het hele land bezocht om leden en niet-leden van de AOb bij te praten over het verloop van de onderhandelingen. Op 24 april volgt in Den Haag opnieuw een demonstratieve bijeenkomst waar besproken wordt of het eindbod van de minister voldoende is. Als dat negatief uitpakt volgen stakingen in mei. Eerst regionaal in de periode 19 tot en met 22 mei en eind mei landelijk. Bij eventuele stakingen zullen de eindexamens worden ontzien. De eisen van de AOb staan in het pamflet Deal or no deal.