Opening Exposities Virtueel Museum Zuidas

08/04/2008 11:28

Bureau A tot Z

Virtueel Museum Zuidas persbericht

Amsterdam, 8 april 2008

SCHENKING COLLECTIE VIRTUELE ZOOM AAN FOAM

Sinds 2003 heeft het Virtueel Museum Zuidas een groot aantal fotografie-opdrachten uitgegeven. Diverse fotografen gaven hun visie op de Zuidas. Onder meer Anuschka Blommers & Niels Schumm, Gerco de Ruijter, Marike Schuurman, Marjoleine Boonstra, Maarten van Schaik en Gabor Osz visualiseerden dit fenomeen in de breedste zin van het woord. Deze fotocollectie kreeg de titel Virtuele Zoom. Aanstaande donderdag 10 april wordt de collectie overgedragen aan Foam.

Bij de ontwikkeling van Zuidas, de internationale toplocatie voor het bedrijfsleven in Amsterdam, is van meet af aan een belangrijke plek toebedeeld aan beeldende kunst. Creativiteit en economie zijn, zeker in Amsterdam, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om kunst en cultuur een duurzame en hoogwaardige kwaliteit te geven, heeft de gemeente Amsterdam in 2001 Simon den Hartog benoemd als Supervisor Beeldende Kunst. Hij stelde een Programmaraad samen die invulling geeft aan deze opdracht. De organisatie kreeg de naam Virtueel Museum Zuidas (VMZ).

Zuidas is zo uitgestrekt, ook in tijd, en zo onderhevig aan veranderingen dat het VMZ heeft besloten om deze langdurende transformatie door kunstenaars in beeld te laten brengen. Vanaf 2002 hebben jaarlijks twee tot vier fotografen en beeldend kunstenaars opdracht gekregen hun visie te geven op dit gebied en de veranderingen die plaatsvinden. Zo is een document ontstaan van een gebied en tevens een groeiende collectie die een beeld geeft van de actuele stand van zaken in de fotografie.

Het VMZ is er niet op toegerust om een collectie fotografische werken volgens de gestelde eisen te conserveren. Daarom is besloten om de gehele collectie - de al gemaakte, maar ook de foto's die in de toekomst zullen ontstaan - over te dragen aan Foam. De overdracht van deze collectie wordt gemarkeerd met de opening van de tentoonstelling 'Expanding the City' op 10 april as. om 17.30 uur door Simon den Hartog, Supervisor Beeldende Kunst Zuidas.

In de collectie zijn o.a. de volgende fotografen vertegenwoordigd: Anuschka Blommers & Niels Schumm, Tudor Bratu, Popel Coumou, Marijn de Jong, Eva-Fiore Kovacovsky, Katja Mater, Gerco de Ruijter, Marike Schuurman, Marjoleine Boonstra, Maarten van Schaik, Jasper Wiedeman, Risk Hazekamp, Gabor Osz, Betty Ras en Vincent Zedelius.

De tentoonstelling is mede samengesteld door Willem van Zoetendaal.

Expanding the City
Virtueel Museum Zuidas - Collectie VIRTUELE ZOOM
diverse fotografen
Foam 11 april t/m 22 juni 2008

Amsterdam Keizersgracht 609 1017 DS Amsterdam
Open dagelijks van 10-18 uur, do/vr van 10-21 uur. Entree: Euro 7,00 info: 020 5516500 / www.foam.nl