PvdA Europees parlement


Solidariteit bij klimaatverandering

10 april 2008

Aanpassing aan klimaatverandering moet snel meer aandacht krijgen, stelt het Europees Parlement vandaag tijdens een uitvoerig debat . "Wat we ook doen om klimaatverandering tegen te gaan, er zijn dringende investeringen nodig om de samenlevingen op aarde aan te passen aan een stijgende zeespiegel, aan meer water in de rivieren, en aan droogte", volgens Dorette Corbey, PvdA-europarlementariƫr, "Dat alles heeft gevolgen voor de veiligheid, de waterhuishouding, de landbouw, en zeker ook de volksgezondheid."

Sommige gebieden moeten zich voorbereiden op ernstige droogte en meer hitte. Irrigatiesystemen en ontziltingsinstallaties zijn daar de oplossing. Andere gebieden krijgen te maken met wateroverlast en zullen moeten investeren in de ophoging van de dijken.

Het is aan alle lidstaten zelf om de gevolgen van de klimaatverandering te analyseren en zich er op voor te bereiden.

Volgens Dorette Corbey is het volgende daarbij wel van belang :

"Solidariteit is nodig. Sommige landen worden meer getroffen dan anderen, sommige landen hebben meer draagkracht dan anderen. Het spreekt voor zich dat er binnen de EU een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Maar solidariteit moet er ook zijn met de ontwikkelingslanden. Veel Afrikaanse en Aziatische landen hebben zelf nauwelijks bijgedragen tot klimaatverandering, maar ondervinden wel de hinder er van. Daar moeten goede en solide financieringsbronnen gevonden worden."

Het voorstel van het Europees Parlement is om de opbrengsten van het emissiehandelssysteem, de ETS veilingen, daarvoor in te zetten.