PvdA Rotterdam


Uit het college

Rotterdam weer veiliger

Do 10 Apr 2008 - Communicatie gemeentebestuur

Rotterdam weer veiliger; dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Veiligheidsindex 2008

De veiligheid in Rotterdam is vorig jaar weer verbeterd. De score op de veiligheidsindex steeg van 7,2 in 2006 naar 7,3 in 2007. Hiermee valt Rotterdam voor het tweede jaar in de categorie veilig. Geen enkele wijk is meer onveilig. Dat blijkt uit de vandaag door burgemeester Ivo Opstelten gepresenteerde Veiligheidsindex.

Met de Veiligheidsindex die voor de zevende keer verschijnt - meet Rotterdam jaarlijks de veiligheid in de stad. Dat gebeurt aan de hand van een samenvoeging van de gegevens van politie en gemeentelijke diensten en de mening van meer dan 10.000 Rotterdammers over de veiligheid in hun wijk. Het gaat dan over zaken als diefstal, drugsoverlast, geweld, inbraak, vandalisme, schoon en heel en verkeer. De index deelt wijken en deelgemeenten in 5 categorieën in: onveilig, probleem, bedreigd, aandacht en veilig.

Vier deelgemeenten stijgen op de index. Dat zijn Noord, Delfshaven, Kralingen-Crooswijk en Hillegersberg-Schiebroek. Alleen IJsselmonde scoort lager. De andere deelgemeenten blijven stabiel. Van de 62 Rotterdamse wijken zijn er 21 die beduidend hoger scoren dan in 2006 en 13 lager. Zaten in 2006 nog 6 wijken in de categorie probleem, in 2007 zijn er dat nog maar 4 (Oude Westen, Bloemhof, Tarwewijk en Zuidplein).

Opvallend is de stijging in de wijken Cool/Nieuwe Werk/Dijkzigt (van 4,0 naar 5,4) en Pendrecht (van 4,7 naar 5,4). Beide wijken komen daarmee uit de categorie probleem. Verder stijgt het Oude Noorden van 4,2 naar 6,0. In deze wijk is fors geïnvesteerd in toezicht en handhaving en het bestrijden van drugs- en jeugdoverlast. Het Oude Westen daalt echter van 4,5 naar 4,0, vooral door een toename van de drugsoverlast in de zomermaanden van 2007. Inmiddels is door meer toezicht en handhaving hieraan een einde gemaakt.

Het aantal aangiften en meldingen in Rotterdam is vorig jaar over het algemeen gedaald of constant gebleven. Behalve voor mishandeling, daar is sprake van een stijging. Op het gebied van inbraak, overlast en schoon en heel is er een verbetering ten opzichte van 2006. Die doet zich het meest voor bij inbraak. Alleen drugsoverlast en overlast vallen nog steeds in de categorie aandacht.

Acht van de 10 Rotterdammers (80%) zijn tevreden over de eigen buurt. In 2002 was dat maar 68%. Het meest tevreden zijn de bewoners van Hoek van Holland, Prins Alexander en Hillegersberg, het minst tevreden de bewoners van Charlois en Feijenoord. Overlast van groepen jongeren vinden de meeste Rotterdammers (8%) het grootste buurtprobleem.

Hieronder is de Veiligheidsindex 2008 te downloaden. Bijlagen: pdf 20080408 veiligheidsindex2008.pdf

Dossier


* Veiligheid

OV-verbod voor lastpakken