VVD


10-4-2008

Uitgelekte plannen voorstel EC antidiscriminatierichtlijn niet acceptabel

Gisteren is uitgelekt dat de Europese Commissie van plan is om discriminatie op basis van homoseksualiteit, leeftijd en religie in haar voorstel voor een nieuwe antidiscriminatierichtlijn buiten beschouwing te laten.

In de nieuwe richtlijn, die de Europese Commissie naar verwachting in juni officieel zal presenteren, wordt alleen discriminatie op grond van een handicap toegevoegd aan de huidige categorieën van ras en geslacht. De Europese Commissie stelt dat 'het niet anders kan omdat té veel lidstaten dwars liggen'.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Als dit waar is, dan is de politieke werkelijkheid buitengewoon droevig. Het jaar 2007, het Europese jaar van de gelijke behandeling, is nog niet voorbij of Commissie en EU-lidstaten schieten weer in oude patronen, nl. besluitvorming op basis van werkelijk de allerlaagste gemene deler. Met een voorstel als dit, zet de EU zichzelf voor schut. Keer op keer stellen Commissie en Lidstaten dat 'de Europese Unie een samenleving is met wederzijds respect voor elkaar. Eén waarin op actieve wijze elke vorm van discriminatie moet worden uitgebannen, waarbij alle lidstaten een bepaalde verantwoordelijkheid dragen'. Nou, dat blijkt. Enig zelfreinigend vermogen van Commissie en Raad, de lidstaten dus, is cruciaal voor de publieke beeldvorming over de Europese Unie. Dit is simpelweg niet acceptabel."