Tekenen voor veilige waterkeringen

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag samen met bestuurders van waterschappen en provincies intentieverklaringen voor de uitvoering van het
Hoogwaterbeschermings-programma getekend. Het
Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) is een omvangrijk programma waarvoor het kabinet 2,5 miljard euro heeft gereserveerd.

Voor Flevoland maken de verbetering van de Kadoelersluis (in beheer bij Waterschap Zuiderzeeland), de Roggebotsluis en de Houtribdijk (beide in beheer bij Rijkswaterstaat) deel uit van het HWBP. Hiervoor hebben namens Flevoland gedeputeerde John Bos en
Heemraad/plaatsvervangend dijkgraaf Sietske van Oogen hun handtekening gezet.
Hiermee onderstrepen zij de noodzaak van deze gezamenlijke inspanning en een goede onderlinge samenwerking, zodat uiterlijk in 2015 deze primaire waterkeringen weer voldoen aan de wettelijke normen. De genoemde Flevolandse waterkeringen scheiden overigens geen land en water, maar twee watergebieden waarachter nog dijken liggen die wél direct land en water scheiden.

Periodieke controle

In het Hoogwaterbeschermingsprogramma zijn de primaire waterkeringen opgenomen die de komende jaren versterkt worden. Primaire waterkeringen zijn de belangrijkste keringen die Nederland beschermen tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer. In totaal omvat het programma 97 projecten. In Flevoland gaat het dus om de drie genoemde waterkeringen. De kwaliteit van de keringen wordt elke vijf jaar gecontroleerd. Hierdoor is tijdig bekend waar maatregelen getroffen moeten worden. De derde toetsronde van primaire waterkeringen vindt in de periode 2007 tot 2011 plaats.

Rolverdeling

De waterschappen en Rijkswaterstaat toetsen de waterkeringen en voeren de verbetermaatregelen uit. De provincies houden toezicht op de toetsing en op de verbeterplannen van de beheerders. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat financiert de verbetermaatregelen. Het ministerie is eindverantwoordelijk voor uitvoering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma en heeft Rijkswaterstaat opdracht gegeven om toezicht te houden op realisatie van het HWBP.