Gemeente Gouda


Blijf bij de les (10-4-2008)

"Blijf bij de les". Dat is de boodschap die leerplichtambtenaren en wethouder Arnout Menkveld (onderwijs) donderdagochtend 10 april meegaven aan rondhangende scholieren in het centrum van Gouda. Het voorkomen van spijbelen is erg belangrijk. Je verkleint de kans dat jongeren vroegtijdig van school afgaan. Met een diploma op zak heb je veel meer kans op een leuke baan. Gelukkig waren alle gecontroleerde jongeren bij de les.

Aanspreken
Aanleiding voor het bezoek was de Dag van de leerplicht. In het centrum spraken de wethouder en de leerplichtambtenaren kinderen in de basisschoolleeftijd en middelbare scholieren aan: "waarom ben jij eigenlijk niet op school?" Dit werd vervolgens ook gecontroleerd bij de betreffende school. Gelukkig viel het allemaal mee in Gouda. De enkele jongere die rondliep had een tussenuur of was op weg naar een stageadres.

Waarschuwen
Tijdens de actie ging het vooral om de waarschuwende werking. Menkveld: "We houden de jonge Gouwenaars bij de les zodat ze straks een betere kans hebben op een leuke baan. Zonder diploma is het in deze maatschappij erg moeilijk om aan werk te komen. De Dag van de leerplicht is een goede gelegenheid om hier nog eens extra aandacht op te vestigen."

Organiseren
De Dag van de Leerplicht is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en vindt dit jaar voor de 5e keer plaats. Tijdens de Dag van de Leerplicht worden door de deelnemende gemeenten uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Bij verschillende activiteiten zijn leerplichtambtenaren, scholen en politie betrokken.