Ingezonden persbericht


Ontdek het lek Een project van De Provinciale Milieufederaties

10 APRIL 2008: AANBIEDING ONDERZOEKSRESULTATEN

'ONTDEK HET LEK' BIJ ED NIJPELS

Zit er energielekken in de woning van de Commissaris van de Koningin in Fryslân? En zo ja, wat kan hij daar aan doen?
Op 10 april ontvangt de heer drs E.H.T.M. Nijpels de resultaten van een infrarood onderzoek aan zijn woning. Op initiatief van De Provinciale Milieufederaties is het gebouw met een infrarood camera gescand op warmtelekken, in het kader van het project Ontdek het lek. De gevels, het dak, zelfs het uilenbord is thermografisch gescand.

Op locatie in zijn woning neemt de heer Nijpels de onderzoeksresultaten in ontvangst. Vervolgens stelt hij de website ontdekhetlek.nl in gebruik, waarop de projectresultaten en besparingstips te vinden zijn.

De Provinciale Milieufederaties hebben 24 gebouwen in Nederland op deze wijze laten scannen door Gasunie Engineering & Technology. De woning van de heer Nijpels is het eerste gebouw waarvan de resultaten bekend worden gemaakt.

Onvermoede energieverliezen
Met 'Ontdek het lek' vragen De Provinciale Milieufederaties aandacht voor onvermoede energieverliezen in de bestaande bouw. Deze moeten worden opgespoord en aangepakt, omdat energiebesparing de eerste stap is in de strijd tegen klimaatverandering. De milieufederaties hebben zowel historische als moderne gebouwen geselecteerd. Een opvallende conclusie uit de voorlopige resultaten is dat ook nieuwbouw lekt. Ondanks alle aangescherpte bouwvoorschriften, die zeker een goede uitwerking hebben op de isolatie, zijn tal van afwijkingen geconstateerd.

In het algemeen wijst 'Ontdek het lek' uit dat een infrarood scan de zwakke punten in een gebouwschil scherp aan het licht brengt. Met de uitkomst van thermografisch onderzoek kan een uitgebalanceerd renovatieplan worden opgesteld. Ze pleiten voor een actieve rol voor de overheid bij het stimuleren van deze methode.

Bekendmaking resultaten
Na 10 april worden de resultaten van de overige 23 gebouwen gepubliceerd. In samenwerking met de gebouwbeheerder zal de milieufederatie in de betreffende provincie met de resultaten naar buiten treden. Ook op ontdekhetlek.nl komen alle resultaten beschikbaar voor de media en het brede publiek.

Programma 10 april, perspresentatie Ontdek het lek

Locatie: Woning van de heer E. Nijpels, Dijken nr 2, 8528 DT in Dijken

14.15 uur Ontvangst
14.45 uur Welkom door de heer drs E.H.T.M. Nijpels, Commissaris van de Koningin in Fryslân
14.50 uur Presentatie 'Ontdek het lek' door de heer dr B. van der Moolen, De Provinciale Milieufederaties
15.00 uur Presentatie resultaten en demonstratie IR-camera door de heer ing. F.C. de Groot, Gasunie Engineering & Technology 15.15 uur Reactie door de heer drs E.H.T.M. Nijpels 15.30 uur Ingebruikname website ontdekhetlek.nl
15.35 uur Afsluiting met een hapje en een drankje



Ingezonden persbericht