Ingezonden persbericht


BitDefender: maart was stormachtig

Storm Worm met stip op één in malware-top 10 van maart 2008

Amsterdam, 10 april 2008 - BitDefender, fabrikant van beveiligingssoftware, presenteert de malware-top 10 van maart 2008. In deze lijst is de comeback van de Peed Trojan (ook bekend als de Storm Worm) bijzonder opvallend. Met 55,58 procent domineert deze trojan de malware-top 10 van maart.

Ondanks dat de Storm Worm de lijst aanvoerde, is op dit moment de meest gevaarlijke malwaretechniek de derde op de lijst: de BehavesLike:Trojan.ShellHook. Dit is een techniek die een kwaadaardig programma opstart wanneer de gebruiker denkt een betrouwbaar programma te openen.

"BehavesLike:Trojan.ShellHook is een eenvoudige manier om gebruikersrechten te activeren zonder interactie van de gebruikers", zegt Sorin Dudea, directeur van BitDefender AV Research. "Het is een veelgebruikte techniek in de malware van tegenwoordig voor vaak niet-legitieme doeleinden."

De rest van de malware-top 10 bestaat voornamelijk uit klassieke en sterke massamailers.

De malware-top 10 van maart 2008 ziet er als volgt uit:


1.

Trojan.Peed.Gen - The Storm Worm

55,58 procent


2.

Win32.Netsky.P@mm

5,97 procent


3.

BehavesLike:Trojan.ShellHook

2,07 procent


4.

Win32.NetSky.D@mm


1,76 procent


5.

Win32.Netsky.AA@mm


1,54 procent


6.

Win32.Nyxem.E@mm


1,22 procent


7.

Win32.Netsky.B@mm


1,07 procent


8.

Win32.Netsky.C@mm


1,03 procent


9.

Trojan.Kobcka.CZ

0,83 procent


10.

Others


28,93 procent

Meer informatie over de meest recente 'In the Wild'-malware is te vinden op de Defense Portal-site van BitDefender. http://www.bitdefender.com/site/VirusInfo.

Over BitDefender

BitDefender is wereldwijd marktleider op het gebied van beveiligingsoplossingen. BitDefender is een toonaangevende organisatie op het gebied van detectie van actuele internetdreigingen. Op basis van zijn onderzoeksgegevens ontwikkelt BitDefender de snelste en meest effectieve antivirus- en e-mailbeveiligingssoftware. De beveiligingssoftware van BitDefender is eenvoudig te installeren, te gebruiken en te updaten. De beveiligingsoplossingen van het bedrijf voldoen aan de allernieuwste beveiligingseisen voor computers en servers. De software van BitDefender biedt op dit moment bescherming aan ruim 41 miljoen thuis- en bedrijfsgebruikers in meer dan 180 landen. BitDefender Antivirus-software eindigt steevast in de top van de best geteste pakketten bij bijvoorbeeld de Consumentenbond, ICSA Labs, Checkmark en Virus Bulletin. BitDefender, onderdeel van SOFTWIN, heeft zijn hoofdkantoor in Boekarest, Roemenië. Daarnaast zijn er vestigingen in Duitsland (Tettnang), Spanje (Barcelona) en de VS (Fort Lauderdale, Florida). Meer informatie vindt u op www.bitdefender.com.

*-*-*-*-*