Cap Gemini Nederland



PERSBERICHT

Utrecht, 9 april 2008

C&A wint (Re-)Connect Retail Award 2008
Solide balans tussen merkwaarde en attractiviteit zorgt voor binding met de consument

C&A is de winnaar van de (Re-)Connect Retail Award 2008. De moderetailer wist, volgens de Nederlandse consument, de aansluiting met haar klanten het beste te (her)vinden. Dit blijkt uit het onderzoek Trends in Retail, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Capgemini. C&A ontving de award vandaag op de zeventiende editie van What's going on in Retailing?! en versloeg runners-up Jumbo en MediaMarkt.

Op basis van voortdurend consumentenonderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO, beoordeelt Trends in Retail de prestaties van Nederlandse retailers. In totaal zijn 135 formules, verdeeld over negen retailsectoren, in het onderzoek meegenomen. Het totale presteren van de retailers wordt gemeten op een brede set van imagoaspecten die, na diepgaande analyse, worden samengevat in drie factoren; attractiviteit, commitment (binding) en brand equity (merkwaarde). Alle genomineerden gooiden hoge ogen, maar bij C&A waren de drie elementen het beste in balans; de moderetailer wist de klant het beste te (her)vinden en te binden.

"Mooi... van C&A" blijkt niet enkel een marketingclaim, maar wordt door de consument herkend en vooral erkend. De consument waardeert de attractiviteit van het aanbod van C&A in toenemende mate. "Dit wordt niet in de laatste plaats veroorzaakt door het feit dat C&A zich ervan bewust is dat mode meer is dan kleding en het belang van andere imagoaspecten steeds beter weet te adresseren", aldus Bert Keizer, retailspecialist van Capgemini en inhoudelijk verantwoordelijk voor het onderzoek. "Door een toenemend aanbod van modische kleding en de samenwerking met BN'ers als Jan Smit en imagostyliste Dyanne Beekman heeft C&A haar doelgroep bovendien weten uit te breiden."

C&A wist eveneens te scoren op commitment; de klant stapt minder snel over naar andere merken en voelt zich meer verbonden met het merk C&A. De nieuwe multichannel- en multiformat-strategie van de keten draagt hieraan bij; dat het assortiment ook via `thuiswinkel' Wehkamp wordt aangeboden wordt door de consument als positief ervaren.

PERSBERICHT

Hetzelfde geldt voor de snellere wisselingen binnen het assortiment, de uitbreiding van modecollecties en gerichte acties. Ondanks alle vernieuwingen bij C&A blijkt uit het onderzoek bovendien dat de consument het serviceaspect van de modeketen als onverminderd goed beoordeeld. Daarnaast blijkt dat de eco-bewuste strategie van C&A door een groot deel van de doelgroep niet onopgemerkt blijft.
Ten slotte is ook de merkwaarde (brand equity) van C&A in de afgelopen 12 tot 18 maanden scherp gestegen. Dat is opmerkelijk, omdat de prijzen van de winkelketen in de perceptie van de consument niet hoger liggen dan de prijzen van vergelijkbaar aanbod bij andere winkelketens.

Pals Brust, Algemeen Directeur van C&A Nederland: "Onze slogan luidt `Mooi...van C&A.' We zijn blij dat onze klanten het hier mee eens zijn. Onze dank gaat dan ook uit naar al die klanten die ons deze award hebben gegund. Ik zou dus willen zeggen: `Mooi...van de klant'!"

Ook de twee runners-up, Jumbo en MediaMarkt, leverden dit jaar uitstekende prestaties. MediaMarkt blijft scoren als publiekstrekker en wordt door de consument als zeer attractief beoordeeld. De snelheid waarmee het assortiment wisselt en waarmee wannahaves beschikbaar komen dragen hier positief aan bij.
Jumbo scoort, net als voorgaande jaren, goed op verschillende imagoaspecten. Hoge ogen gooit de formule vooral door het verassende aanbod, de grote diversiteit en de ogenschijnlijke tegenstellingen in de propositie; de beste service, het grootste assortiment én de laagste prijs.

De uitreiking van de (Re-)Connect Retail Award is gebaseerd op het onderzoek Trends in Retail 2008, dat de belangrijkste trends op het gebied van retail beschrijft, aangeeft hoe de retailsector zich in de komende jaren zal ontwikkelen en laat zien hoe retailers hierop in kunnen spelen. Het volledige onderzoek wordt dit jaar in mei gepresenteerd.

EINDE PERSBERICHT

Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties en veranderingsprocessen van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten, die vrijheid creëren in het ondernemerschap van de klanten. Daarbij werkt Capgemini op een onderscheidende manier - the Collaborative Business Experience - samen met zijn klanten aan het behalen van snellere en betere resultaten. Bovendien wordt gebruikgemaakt van het eigen wereldwijde leveringsmodel Rightshore®, met als doel de juiste resources op de juiste locatie tegen concurrerende prijzen te kunnen leveren.

PERSBERICHT

Capgemini heeft vestigingen in 36 landen en heeft wereldwijd meer dan 83.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2007 een omzet van 8,7 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.nl.capgemini.com.