EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

10 april 2008

'EVO EN TLN willen maatregelen tegen blokkades Mont-Blanc tunnel'

Door demonstraties van Franse veetransporteurs is de Mont-Blanc Tunnel geblokkeerd. Wachtende vrachtauto's staan geparkeerd op parkeerterreinen bij Passy-Le Fayet in Frankrijk en Aosta in Italië. EVO en TLN vragen Eurocommissaris Barrot (Transport) gebruik te maken van een resolutie die Brussel in staat stelt stappen te ondernemen tegen wegblokkades.

Deze drastische actievorm dupeert veel partijen, met name het bedrijfsleven, en druist bovendien regelrecht in tegen het beginsel van vrij verkeer van goederen en personen binnen de Europese Unie. In de Interne Markt Raad van 18 mei 1998 is een resolutie aangenomen die voorziet in een interventiemechanisme zodra het vrij verkeer van goederen in het geding komt. De Europese Commissie kan in dit geval aan Frankrijk vragen welke maatregelen het neemt om de blokkades op te heffen.

Ook willen EVO en TLN dat de Europese Commissie onderzoekt of er strengere regelgeving kan komen op grond waarvan dit soort van blokkades onmiddellijk worden gebroken en de veroorzakers voor de geleden schade aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Begin dit jaar waren de Poolse stakingen verantwoordelijk voor maar liefst 13 miljoen euro schade en eind 2007 zorgden wegblokkades in Italië voor zelfs een miljardenschade. Alhoewel er bij de blokkade van de Mont-Blanc Tunnel alternatieve routes voor het verkeer zijn, zullen er toch weer flinke schadeposten ontstaan vanwege de opgelopen vertragingen. Volgens EVO en TLN wordt met name in de zuidelijke lidstaten te gemakkelijk naar het middel van de wegblokkade gegrepen en is het hard nodig dat de Europese Commissie optreedt om herhaling te voorkomen.