Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

VN-verdrag wordt van kracht aar nog niet in Nederland
---

Ecuador heeft nu ook het VN-verdrag inzake mensen met een beperking geratificeerd (bekrachtigd). Ecuador is het twintigste land dat dit doet en daarmee treedt het VN-verdrag in werking. Een historisch moment.

De aanname van het VN-verdrag in 2006 betekende een wereldwijde erkenning van de rechten van mensen met een beperking. In het verdrag is vastgelegd dat mensen met een beperking recht hebben op gelijke behandeling en dat alle levensterreinen voor hen toegankelijk moeten zijn. Nederland heeft het verdrag in 2007 ondertekend. Na ondertekening moeten de VN-landen het verdrag nog ratificeren. Dat wil zeggen: elk land moet het verdrag bekrachtigen. In Nederland gebeurt dit door het aannemen van een invoerings- en goedkeuringswet. Ecaudor is dus het twintigste land dat heeft geratificeerd. Officieel wordt het VN-drag nu over iets meer dan drie weken van kracht in de twintig ratificatie-landen.

Nederland blijft achter

De CG-Raad vindt het een slechte zaak dat Nederland niet bij de koplopers van het VN-verdrag hoort. Het kabinet schuift de ratificatie steeds verder vooruit. Staatssecretaris Bussemaker sprak in een recente brief al over 2009 als het moment waarop 'voorstellen voor de Goedkeuringswet' aan de Kamer worden gestuurd. De CG-Raad vindt dat de ratificatie nog ruimschoots in deze kabinetsperiode moet zijn afgerond en dat er ook alvast concrete plannen moeten worden ontwikkeld voor de uitvoering.

(Geplaatst: 10 april 2008)

---