Rott. Museumnacht genomineerden waarderingsprijs De Nieuwe Maan bekend

01/04/2008 11:49

AM+D

De zes genomineerden die op 11 april zullen meedingen naar de waarderingsprijs 'De Nieuwe Maan' zijn bekend.E en onafhankelijke vakjury beoordeelde de deelnemers aan de Museumnacht afgelopen maand op originaliteit, creativiteit en de wijze waarop zij met hun programma een nieuw publiek wisten te bereiken. De waarderingsprijs wordt uitgereikt in twee categorieën: 'musea' en 'galeries en overige instellingen'. Vooruitlopend op Rotterdam European Youth Capital 2009 was er dit jaar ook een jongerenjury die de deelnemers langs de 'jongerenmeetlat' legde. De jongerenvariant van 'De Nieuwe Maan' wordt eveneens op 11 april uitgereikt. Aansluitend worden de resultaten van het publieksonderzoek naar de effecten van de Museumnacht gepresenteerd.

Genomineerd in de categorie musea
In de categorie musea zijn genomineerd: het Mariniersmuseum, Museum Boijmans Van Beuningen en Historisch Museum Rotterdam - Schielandshuis. Het Mariniersmuseum viel op met haar bijzondere vertaling van het thema 'Set a Light'; bezoekers konden via de satelliet contact maken met mariniers in Afghanistan. In Museum Boijmans Van Beuningen werd de bestaande collectie op zeer originele wijze onder de aandacht door zogenaamde 'Lichtgidsen' en Historisch Museum Rotterdam - Schielandshuis trok met haar spectaculaire programma rondom tentoonstelling 'Bloedmooi' een publiek dat je normaal gesproken niet in dit museum zou verwachten.

Genomineerd in de categorie galeries en overige instellingen In de categorie galeries en overige instellingen zijn genomineerd: Bibliotheek Rotterdam, Salle DEMAIN en galerie Atelier Herenplaats. De jury was zeer gecharmeerd van de goed gevonden tentoonstelling rondom het Stendhal-syndroom van galerie Atelier Herenplaats (een galerie met kunst gemaakt door verstandelijk gehandicapten). Verrassend waren de floating cocktails in de space bar en het eenvoudige, maar zeer goed uitgevoerde programma van Salle DEMAIN. Bibliotheek Rotterdam trok de aandacht van de jury door de 'waanzinnige' interactie met het publiek dat tomaten mocht gooien naar schrijvers en rozen naar de zangeres.

Eervolle vermelding
Een eervolle vermelding gaat naar Gemeentearchief Rotterdam, galerie Coolsingel 91. Daar ontstond spontaan een evaluatie van de Nacht tussen Museumnachtbezoekers en het Rotterdamse uitgaanspubliek, tussen de gratis te verkrijgen hapjes van 'vergeten groenten'. Dit maakte het geheel tot de eerste Museumnacht-'foodwave'.

Prijsuitreiking en resultaten publieksonderzoek
Op 11 april vindt de prijsuitreiking plaats in Museum Boijmans Van Beuningen. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst worden ook de resultaten van het publieksonderzoek gepresenteerd. Wilt u deze middag bijwonen, geeft u zich dan op via pers@rotterdamsemuseumnacht.nl

De Nieuwe Maan is mede mogelijk gemaakt door OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) en Rotterdam European Youth Capital (REYC).





http://www.rotterdamsemuseumnacht.nl


Noot voor de redactie:

Noot aan de redactie,