Gemeente Winterswijk


Vervolg aanbesteding voor expoitatieovereenkomst 't Hilgelo
10 april 2008

Winterswijk - De gemeente Winterswijk heeft de marktpartijen die zich hebben aangemeld voor de ontwikkeling van recreatie bij 't Hilgelo, uitgenodigd voor een nadere uitwerking van een planvisie. Het gaat om de ontwikkeling en realisatie van dagrecreatie en verblijfsrecreatie bij de recreatieplas. De marktpartijen zijn geselecteerd uit de partijen die gereageerd hebben op de in september 2007 gepubliceerde uitnodiging om zich voor de aanbesteding aan te melden.

De zes partijen zijn uitgenodigd om een nadere uitwerking van de eigen planvisie in te dienen. het gaat om Jonkers Recrea v.o.f. uit Aalten, combinatie Koopmans/WAM & Duren/De Twee Bruggen, Roelofs uit Den Ham, Provox/Credo/Unidek, en Billy Bird uit Volkel De partij met het plan dat naar mening van de gemeente het beste aansluit bij de gestelde randvoorwaarden, zal de opdracht ontvangen. Een van de partijen heeft zich voortijdig afgemeld, zodat er nog vijf partijen over zijn.

Randvoorwaarden
Bij de start van het selectieproces, in september 2007, is er een Programma van Eisen met uitgangspunten voor 't Hilgelo vastgesteld en meegeven. Wel zijn er door de raadscommissie in november, december en januari aanscherpingen geformuleerd op de uitgangspunten. De komende periode komt er een nadere uitwerking van de planvisie. Dan wordt ook duidelijk of het mogelijk is of de partijen het plan voor eigen rekening en risico kunnen realiseren. Op donderdag 10 april waren de startbijeenkomsten met vier partijen (een van de partijen kon nog niet). Op 26 mei 2008 moeten de planvisies worden ingediend. Op 18 juni worden de planvisies in de commissie Burger en Ruimte behandeld. Deze commissie bepaalt of de keuze nog wordt behandeld in de gemeenteraad op 2 of 3 juli 2008.

Programma van Eisen
In het Programma van Eisen staat beschreven dat de planvisie onderscheidend moet zijn en dat de nadruk moet liggen op rust, ruimte en natuur. Het plan moet passen in het landschap van Winterswijk en zo goed mogelijk geïntegreerd zijn met de bestaande agrarische bedrijvigheid. Bovendien moet het plan toegespitst zijn op de doelgroepen die de gemeente voor ogen heeft: 55-plussers en gezinnen met jonge kinderen. De gemeente stelt dat 't Hilgelo en het gebied daaromheen tenminste voor een deel openbaar toegankelijk moeten blijven, zonder de plicht tot het betalen van entreegeld. De in te dienen planvisies moeten daarnaast rekening houden met een Kuur-natuur-hotel dat in het gebied aan de noordzijde van 't Hilgelo gepland is. Tenslotte moet in de plannen rekening worden gehouden met de cultuurhistorische waarden en de archeologie in het gebied.

Energieneutraal
De wens van college is dat de marktpartijen in hun planvisies rekening houden met een energieneutrale opzet van het park. Door in het park zelf de benodigde energie duurzaam op te wekken of uit de directe omgeving te halen, wordt een positieve bijdrage geleverd aan een duurzaam energiebeleid.