Stichting Natuur en Milieu

11 april 2008 - De overheid moet producten met loslatende nanodeeltjes verbieden. Dat vindt Stichting Natuur en Milieu. Zolang de veiligheid van nanomaterialen uiterst onzeker is, vinden wij dat deze producten niet meer verkocht mogen worden, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. We zitten niet te wachten op een probleem waarvan de gevolgen vergelijkbaar kunnen zijn met die van asbest.

Aanleiding voor de oproep is het deze week verschenen wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Arizona dat aantoont dat zilveren nanodeeltjes in textiel gemakkelijk loslaten in de wasmachine en met het spoelwater in het milieu en uiteindelijk ook in het menselijk lichaam terechtkomen. Nanozilver wordt vanwege zijn bacteriedodende werking veel gebruikt in textiel, zoals sokken en sportkleding om zweetlucht tegen te gaan. Natuur en Milieu vindt dat bacteriedodend nanozilver niet thuishoort in het milieu. Bacteriën houden ons water schoon en onze bodem vruchtbaar.

Nanotechnologie wordt steeds meer gebruikt zonder dat we dit weten en de risicos kennen. Nano-materialen zitten verwerkt in honderden producten. De Voedsel- en Warenautoriteit heeft de overheid onlangs dringend geadviseerd om producenten te verplichten op verpakkingen duidelijk aan te geven of een product nanodeeltjes bevat. Ook Natuur en Milieu is hier voorstander van. Producten met nanomaterialen moeten een label krijgen zodat consumenten ervoor kunnen kiezen om deze te mijden, aldus Mirjam de Rijk.

Bij nanotechnologie, een nieuwe techniek, gaat het om kunstmatig gemaakte, zeer kleine deeltjes van een stof. Deze deeltjes hebben andere eigenschappen dan grotere deeltjes van dezelfde stof en worden juist daarom gebruikt. Toepassingen variëren van krasvrije autolak tot zonnecellen, zonnebrandcreme en medicijnen.

Juist doordat nanotechnologie zo nieuw en anders is, weet niemand welke gevaren de nieuwe materialen met zich meebrengen. Maar inmiddels komen er vanuit de wetenschap de eerste signalen dat de kleine deeltjes ongewenste effecten hebben voor milieu en gezondheid. Het gaat dan vooral om cosmetica, textiel, voeding en huishoudelijke apparaten. Samsung heeft zelfs een wasmachine die bij elke wasbeurt nanozilver aan het water toevoegt.

Voor het uitgebreidere standpunt van Natuur en Milieu over nanotechnologie klik hier.

Publicatiedatum: 11-04-2008