Rode Kruis Belgie


Expo 58 : de grootste hulpverleningsactie uit de Belgische Rode Kruisgeschiedenis

Rode Kruis verzorgde meer dan 36.000 mensen tijdens Expo 58

Het Rode Kruis was nadrukkelijk aanwezig op Expo 58 : tijdens de zes tentoonstellingsmaanden deden maar liefst 36.822 personen een beroep op de organisatie. Daardoor is Expo 58 nog steeds de grootste hulpverleningsactie uit de geschiedenis van het Rode Kruis in België.

Geen grote manifestatie zonder een sterke aanwezigheid van het Rode Kruis. Zo ook in 1958 : niet minder dan 707 Rode Kruisvrijwilligers presteerden er meer dan 20.000 vrijwilligersuren. De dringende hulpverlening was gegarandeerd met een hoofdpost aan de Grote Paleizen en drie hulpposten verspreid over de Heizelvlakte.

Liliane Samaey - toen 29 jaar - was één van de meer dan 700 Rode Kruisvrijwilligers: âTijdens Expo 58 was ik ambulancierster in de hoofdpost achteraan Paleis 5. Wat we er meestal binnenkregen, waren oververhitte voeten, verstuikingen, kapotte knieën, uitdrogingsverschijnselen of iemand die een pint te veel had gedronken. De taak van onze ploeg van vier vrijwilligers bestond er vooral in om eerste hulp toe te dienen en ook om de mensen te kalmeren en moed in te spreken. De hulppost had geen uitgebreide medische voorzieningen, maar er was wel permanent een dokter aanwezig. De ernstige gevallen brachten we met één van onze drie ziekenwagens naar het vlakbij gelegen Brugmannziekenhuis. Daarvoor moesten we over de drukbevolkte Heizelvlakte rijden, en dat was vaak geen lachertje : ondanks de loeiende sirenes gingen de mensen niet gemakkelijk aan de kant.â

50 jaar later staat Rode Kruis-Vlaanderen nog steeds in voor de hulpverlening op grote manifestaties zoals Rock Werchter, het Sfinksfestival, het folkfestival van Dranouter en de Dodentocht. Meer dan 7.000 goed opgeleide hulpdienstvrijwilligers zorgen ervoor dat ook vandaag de hulpverlening op dergelijke evenementen in goede en veilige banen wordt geleid.

Mechelen, 9 april 2008