IFAW


Vijf verweesde beren krijgen een nieuw leven in Rusland

Overleving gevolgd met behulp van satellieten

(Bubonitsy, Tver Regio, Rusland- 9 april 2008) - Onderzoekers van het IFAW en dierenartsen van de Dierentuin van Moskou hebben vandaag vijf verweesde berenjongen vrijgelaten in het wild, in het bos in de Tver regio in Rusland. Voorafgaand aan de vrijlating heeft het team veterinaire controles uitgevoerd en de beren gemerkt voor de monitoring. Een van deze beren zal gemonitord worden met behulp van een satelliet halsband. Dit is een stap voorwaarts in de evaluatie van het gedrag na vrijlating en de overleving van de berenjongen die verweesd zijn geraakt door de wrede winterholenjacht in Rusland.

De satelliettechnologie zendt regelmatig signalen uit vanaf de halsband van de beer zodat onderzoekers ze op afstand kunnen volgen. Drie maal per week kan informatie gedownload worden over hun bewegingen en de plaats waar ze zich bevinden via internet updates. De halsband is geprogrammeerd om iedere 90 minuten informatie op te slaan over waar het dier zich bevind en automatisch af te vallen na een periode van 18 maanden.

"De beren hebben een goede conditie na hun winterslaap in hun zelfgemaakte winterhol. Ze worden nu in de lente vrijgelaten als er een goed voedselaanbod in het wild is. Het monitoren van hun overleving in het wild is uitermate belangrijk om aan te tonen dat de gebruikte rehabilitatie methodes geschikt zijn voor het groot brengen en vrijlaten van verweesde beren," vertelt Anand Ramanathan, Noodhulp Manager van het IFAW.

De jongen, ongeveer 15 maanden oud, werden sinds 2007 gerehabiliteerd in het IFAW Orphaned Bear Rehab Center (OBRC) in de Russische regio Tver. Het OBRC wordt beheerd door beroemde specialisten in de rehabilitatie van bruine beren; Valentin, Svetlana en Sergei Pazhetnov. Twee van de beren werden vrijgelaten in het Centralny (Palistovsky) natuurreservaat, ongeveer tweehonderd kilometer van het OBRC. Drie andere beren, waaronder het jonge mannetje met de nieuwe satelliet halsband, werden in de buurt van het OBRC vrijgelaten. De onderzoekers namen bloed- en haarmonsters, noteerden andere fysiologische informatie, and oormerkten de dieren voorafgaand aan hun vrijlating. Terwijl deze gerehabiliteerde beren op weg waren naar hun vrijheid, arriveerden dit jaar zes andere verweesde jongen in het OBRC, waarvan er vier het slachtoffer waren van de wrede winterholenjacht. Deze jongen, nu ongeveer drie maanden oud, zullen gerehabiliteerd worden en voorbereid op vrijlating in de herfst.

Het IFAW OBRC in de Tver regio in Rusland heeft in de afgelopen 12 jaar met succes meer dan 130 berenjongen vrijgelaten. Terwijl het OBRC voorheen de overleving van de vrijgelaten beren heeft gemonitord met behulp van een radio volgsysteem, maakt het geavanceerde satelliet volgsysteem de monitoring op afstand mogelijk, waar ook ter wereld.

"Het gebruik van technologie stelt ons in staat het succes van de rehabilitatie door het OBRC van verweesde berenjongen te evalueren. De cruciale manier om overleving te garanderen en de toekomst van bruine beren in Rusland veilig te stellen, is het beëindigen van de winterholenjacht waardoor jaarlijks 3000-4000 berenjongen wees worden. Ons volgende doel is het voorkomen van het aannemen van nieuwe jachtvoorschriften in Rusland, die nu bij de regering liggen. Als die worden aangenomen, mogen jagers de jongen legaal doden of meenemen als jachttrofeeën, een daarmee zal het sterftecijfer van bruine beren en hun jongen in dit land ingrijpend toenemen," zo brengt Masha Vorontsova, IFAW directeur Rusland haar grote bezorgdheid onder woorden.

/ifaw/images/resources/nl-NL/donation_button.jpg

RSS © 2008 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands