Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Populieren langs Orteliuspad blijven voorlopig staan

Uit de stadsdeelraad

11 april 2008

-
Anna Kutsch Lojenga
De dertien populieren langs het Orteliuspad blijven voorlopig staan. De vier partijen in de deelraad willen niet dat de bomen worden gekapt, zo zeiden ze dinsdagavond tijdens de raadscommissie Stadsdeelwerken. Eerder die avond overhandigde een van de omwonenden van de bomen 150 handtekeningen aan de deelraad om de kap te voorkomen.

Het Dagelijks Bestuur wil de populieren eigenlijk kappen. De bomen zijn niet ziek, maar worden wel een jaartje ouder, waardoor het risico op vallende takken steeds groter wordt. Vorig jaar zomer is een grote tak uit een van de bomen gevallen. Als die op een voetganger was gevallen, was er zeker iets ernstigs gebeurd, meldde portefeuillehouder Cherribi dinsdagavond. Cherribi wil de bomen kappen, omdat hij een zorgplicht heeft voor de veiligheid van de Baarsjesbewoners.

Maar PvdA, GroenLinks, VVD en D66 willen liever dat de mooie, beeldbepalende populieren blijven staan, zo meldden zij. Daarom zijn ze bereid om het risico op vallende takken te accepteren. `Uit de mooie platanen in het Vondelpark vallen ook wel eens takken, maar die bomen worden toch ook niet gekapt', vond GroenLinks. Bovendien is het Orteliuspad geen drukke route, meenden de partijen.

Portefeuillehouder Cherribi laat de komende tijd de bomenconsulent van de gemeente Amsterdam nogmaals naar de bomen kijken. Die zal met een advies komen over de toekomst van de populieren. Over dat advies zal de raadscommissie zich dan nogmaals buigen. Tot die tijd blijven de bomen zeker staan.