Gemeente Voerendaal

11/4/2008 - Een stap op weg naar een Franse jumelage!

Op vrijdag 28 maart jl. bezocht een delegatie van 9 personen uit het Pays de la Meuse (land van de Maas) de gemeente Voerendaal.

Het Pays de la Meuse is een streek gelegen tussen Bar le Duc en Verdun. Het heeft net als Voerendaal een landelijk karakter en kent vele kleine gemeenschappen. Deze gemeenschappen zijn verenigd in een Codecom (= de naam voor het samenwerkingsverband van deze streek). De Franse delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van de Codecom, Toerisme, muziekschool, Maas folklore en diverse verenigingen waaronder fietsclub en wandelsport.
Tijdens hun verblijf hebben wij ze kennis laten maken met alle kernen van onze gemeente. Centraal daarbij stonden de volgende thema`s: Kunst en cultuur, ontmoeting met jeugd, de steenhouwerij, de zorgboerderij Nuje Caris, wandelsport, toerfietsen, jaarmarkt Voerendaal, de geschiedenis van de kerk van Voerendaal en Ubachsberg, een bezoek aan de schietwei van de schuttersvereniging te Klimmen en contacten met vertegenwoordigers van zangkoren en fanfare.

Rondom deze thema's was een dagprogramma georganiseerd. Op diverse locaties werd niet alleen kennis gemaakt met de thema`s die Voerendaal heeft te bieden, maar werden volop ervaringen uitgewisseld en eerste stappen gezet om zaken met elkaar op te pakken. Dit varieerde van een uitwisseling tussen scholen tot concerten van zangkoren en een mogelijk bezoek van de Maasfolklore aan het Ranzelfestival in 2009.

Een basis tot verdere samenwerking/jumelage met het land van de Maas is gelegd.