Ingezonden persbericht


De houdbaar van onderwijs; duurzaam leren, duurzaam leiderschap en duurzame school

Staatssecretaris Dijksma opent AVS-Congres

Utrecht, 4 december 2007. Vrijdag 11 april 2008 opent staatssecretaris Dijksma het congres van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), in het NBC te Nieuwegein. Na de jaarrede van voorzitter Ton Duif zal zij de naar schatting ruim 1000 aanwezige (adjunct) schoolleiders en bovenschools managers op het jaarlijkse congres toespreken. De titel van het AVS-Congres is: Houdbaarheid van onderwijs; duurzaam leren, duurzaam leiderschap en duurzame school. Het thema is dus 'duurzaamheid'.

Het thema zal in zes plenaire sessies uiteengezet worden. Deze sessie worden verzorgd door de Engelse onderwijsgoeroe David Hopkins - onder meer bekend als adviseur van het ministerie van Onderwijs in Groot Brittannië en auteur van divers onderwijskundige boeken -, expeditieleider en poolonderzoeker Marc Cornelissen, trainer en auteur van het boek 'De zeven ondeugden van vrouwelijk leiderschap' Ellen Söentken, hoogleraar onderwijskunde Fred Korthagen, lector Innovatie Publieke Sector Frans Nauta en Marcel van Herpen, projectleider expertisecentrum EGO Nederland.

In een twintigtal workshops (o.a. 'Help, mijn baas is een aap', 'De houdbaarheid van innovatieve projecten', Vier wegen naar authentiek leiderschap' en 'De netwerkschool; van school naar kennisintensieve dienstverlener') wordt op een concreter niveau ingegaan op wat duurzaam onderwijs nu daadwerkelijk betekent: hoe de (adjunct-) schoolleider / bovenschools manager vandaag de juiste beslissingen neemt die de kwaliteit van het onderwijs nu én in de toekomst ten goede komen.

Naast het inspirerende programma zijn er natuurlijk weer de vertrouwde succesnummers, zoals de ruime gelegenheid collega's van andere scholen te ontmoeten, de grote AVS-stand waarin bezoekers kunnen kennismaken met AVS-adviseurs en de mensen achter de Helpdesk, de informatiemarkt waar ruim veertig voor het onderwijs relevante bedrijven en organisaties zich presenteren en het feestelijke diner ter afsluiting.

Nieuw dit jaar zijn de themagesprekken: in kleine kring kunnen bezoekers, samen met één of meer inhoudelijk betrokkenen, van gedachte wisselen over een van tevoren vastgesteld onderwerp. Zoals de in januari 2008 opgerichte Sectorraad PO, good practices uit het veld, het professionaliseringsaanbod van de AVS en onderwijs internationaal . Omdat het bestuur van de internationale schoolleidersvereniging ESHA, waar de AVS lid van is, de zaterdag na het AVS-Congres in Nederland vergadert, zullen er meer internationale gasten zijn. Dit internationale tintje zal ook terug te vinden zijn in het congresprogramma.

Zaterdag 15 december start officieel de voorinschrijving, via de website (www.avs.nl) of via het voorinschrijfformulier dat AVS-leden automatisch opgestuurd krijgen. Maar geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu ook aanmelden via communicatie@avs.nl Voorinschrijvers krijgen ruim 10 procent korting op de toegangsprijs en betalen, als zij AVS-lid zijn of worden, slechts 184 euro. Dit aanbod geldt dus ook voor nieuwe (aspirant)leden. Niet-directieleden worden al aspirant-lid van de AVS voor slechts 25 euro per jaar. Niet-leden betalen bij voorinschrijving slechts 368 euro, in plaats van 410 euro. Net als voorgaande jaren kunnen bezoekers de congres-dag afsluiten met een diner, à 59,50 euro p.p.

Het definitieve programma is medio januari bekend.

-----------