Ingezonden persbericht


Tiener krijgt prijs voor zijn inzet voor Afghaanse jeugd

Vrijdag 11 april wordt voor de tiende keer de 'Barbara Ohmannprijs' uitgereikt. Deze prijs gaat jaarlijks naar een jongere die zich op indrukwekkende wijze heeft ingezet voor leeftijdsgenoten in een ontwikkelingsland. Dit jaar gaat de hoofdprijs -de oorkonde 'samsam award voor jonge wereldburgers' en een cheque ter waarde van ¤6.000- naar Jip Maathuis (10 jaar) uit Enschede. De cheque wordt om 14.00 uur uitgereikt door de Enschedese burgermeester P.E.J. den Oudsten in het stadhuis van Enschede.

Jip krijgt de prijs, omdat hij zelf een actie bedacht voor War Child. Hij wilde zich namelijk inzetten voor kinderen in Afghanistan, omdat hij vindt dat ook zij recht hebben om te spelen en te sporten. Met de verkoop van chocoladeletters (Sinterklaas 2007) wilde hij hiervoor geld inzamelen. Hij verwachtte 200 chocoladeletters te verkopen, maar het werden er 10.000. Bedrijven,instellingen en particulieren namen chocoladeletters van Jip af. Een breed publiek was zodoende op de hoogte van Jip's actie en hij haalde hierdoor ¤ 11.400 op voor kinderen in Afghanistan: een ongekende prestatie voor een jongen van 10.

Omdat Jip alles zelf doet, de ideeën bedenkt en zelf op stap gaat om anderen te betrekken bij zijn acties, is deze prijs bij hem in goede handen.

Achtergrondinformatie Barbara Ohmann Prijs

Barbara Ohmann werkte bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft er voor gezorgd dat er speciale aandacht in het ontwikkelingsbeleid is voor de positie van jongeren. Zij is in 1995 overleden. Om haar inspanning te eren heeft Jan Pronk deze prijs in 1997 ingesteld. NCDO en Alice O nemen de organisatie op zich.

------------------------------------------------einde persbericht------------------------------------------------



Ingezonden persbericht