Gemeente Delft

Controle op spijbelen tijdens Dag van de Leerplicht

Dick Rensen (wethouder Jeugd en Onderwijs) heeft gisteren tijdens de Dag van de Leerplicht samen met drie leerplichtambtenaren in de stad gespeurd naar jongeren die onder schooltijd op straat waren. Dit deden zij onder andere in winkelcentrum De Hoven en op het Bastiaansplein. In totaal zijn er 121 jongeren aangesproken, waarvan er 4 bleken te spijbelen na een telefonische controle bij de scholen. Bij 2 leerlingen vindt verder onderzoek plaats.

De rest van de leerlingen had een geldige reden: tussenuur, vrij na een tentamen, staking docenten, stage of een project. De jongeren werkten tijdens deze actie goed mee en vonden het een goed initiatief van de leerplichtambtenaren.

Alle Nederlandse jongeren zijn tot hun 18e leerplichtig. Dat betekent dat zij verplicht zijn alle lessen van school te volgen. Het doel van de leerplicht is om jongeren tenminste een startkwalificatie te laten behalen: minimaal mbo-niveau 2, havo of vwo. Het controleren op spijbelen draagt hieraan bij. De afdeling Leerplicht van de gemeente Delft onderhoudt daarnaast een goed contact met de Delftse scholen om spijbelen tegen te gaan.

Gedurende een controle worden jongeren aangehouden. De leerplichtambtenaar neemt contact op met de conciërge van de betreffende school. Als er wordt geconstateerd dat zij aan het spijbelen zijn, worden ze verzocht om zo snel mogelijk weer naar school te gaan, waar ze de rest van de lessen volgen.

De jongeren krijgen een uitnodiging om met de ouders/verzorgers bij het Jongerenloket van de gemeente Delft te praten over de verdere gang van zaken.

Een controle door leerplichtambtenaren gebeurt niet alleen op de Dag van de Leerplicht, maar het hele jaar door.


---
Noot voor de redactie (