CDA Statenfractie Gelderland

PERSBERICHT

CDA Gelderland gaat voor verbetering regionaal spoor

Standpunten CDA - Gelderland:
Spoorverbinding tussen Arnhem en Winterswijk moet verbeterd worden. Capaciteit op de Valleilijn moet dringend vergroot worden. De provincie moet daarom snel met een eigen plan van aanpak komen voor alle lijnen.

Werkbezoeken
Samen met kamerlid Jan Mastwijk en CDA-raadsleden uit de gemeente Duiven heeft CDA-statenlid Albert Schol onlangs op locatie gekeken naar de situatie op het spoor tussen Arnhem en Winterswijk. Al eerder is een delegatie van de CDA statenfractie op bezoek geweest bij Syntus in Doetinchem. Alle partijen vinden dat er snel iets aan de problemen gedaan moet worden. Op korte termijn kan dat, door het personenvervoer in de spits voorrang te geven boven het goederenvervoer. De reizigersgroei op deze lijn is de laatste jaren explosief gestegen, maar de capaciteit op het spoor is daarbij fors achtergebleven. Maatregelen die eerder waren aangekondigd, worden steeds naar achteren verschoven, nu al na 2010 en dat vindt het CDA landelijk en in de Staten van Gelderland onaanvaardbaar. In een gesprek dat in februari heeft plaatsgevonden tussen directieleden van Connexxion, CDA- raadsleden en statenlid Albert Schol werd duidelijk gemaakt, dat ook dit bedrijf bereid is verder te investeren in hogere frequenties op de lijn, maar dat NS en ProRail niet altijd willen meewerken. Ook hier geldt dat een structurele oplossing vraagt om een grotere capaciteit, zoals het verdubbelen van bepaalde stukken spoor.

Den Haag aan zet !
CDA- kamerlid Jan Mastwijk heeft daarover aan de bel getrokken tijdens een commissievergadering in Den Haag over spoorlijnen en regionaal vervoer. Hij vindt dat de minister ProRail meer achter de broek moet zitten. Staatssecretaris mevrouw T. Huizinga heeft daarover hem nu toezeggingen gedaan. Dan moet er ook een actieplan komen om de vaak optredende storingen op de lijn te voorkomen. Ook ligt er een motie van CDA en PvdA waarin de regering gevraagd wordt een quick scan uit voeren naar de kansen om de capaciteit op het regionaal spoor te verbeteren, onder meer op de Valleilijn en de lijnen in de Achterhoek. De visie hierop zal in september 2008 gepresenteerd worden.

Insteek CDA Gelderland
De CDA-fractie in Gelderland is blij met de steun van het CDA uit Den Haag. "Maar ik wijs erop, dat structureel de capaciteit op het spoor aangepakt moet worden en dat daarbij de regio's waar het openbaar vervoer per regionaal spoor een groot succes is geworden het eerst aan beurt moeten zijn . Dan gaat het om de lijnen in de Achterhoek en de Valleilijn tussen Ede en Amersfoort", aldus Albert Schol.

Actieplan nodig !
In de afgelopen commissievergadering MEZ van de Provinciale Staten van Gelderland heeft de CDA-fractie aan de gedeputeerde van infrastructuur gevraagd om met een totaalplan van aanpak te komen om deze problemen samen met alle partners zo snel mogelijk op te lossen. Bij dit actieplan zal de uitkomst van de Quick Scan een belangrijke rol spelen en daarom moet deze bij de discussie over het actieplan betrokken worden.

Namens de CDA-fractie in de Gelderse Staten:
Albert Schol, woordvoerder mobiliteit en infrastructuur



CDA Statenfractie Gelderland