Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 27 maart 2008

PROGRAMMA Viva la Focus! Dutch Mobile Film Festival

11 april 2008, filmtheater Images, Groningen
Aanvang 11.30 uur, deuren open 11.00 uur
Gratis entree
Blogging your life ­ seminar over media-archeologie Over jezelf verhalen is een eeuwenoud fenomeen dat ingrijpend is veranderd door de komst van internet en de mobiele camera. En waar oude familiefilms en dagboeken makkelijk in archieven zijn terug te vinden, is dit wel andere koek. Want hoe bewaren we weblogs? Welk effect heeft de mobiele camera? Wordt YouTube de nieuwe schatkamer voor beeldresearchers? Met o.a. Cyrus Frisch (Filmmaker), Gerard Nijssen (Andere Tijden), Ole Chavannes (Blogger en oprichter jeugdjournaals in buitenland), Susan Aasman (RUG Geschiedenis en KCM), Rens van Stralen (RTV Noord) en Joost Hoebink (winnaar Big Brother 2006). Jij & je mobiel ­ jongerendebat over de al dan niet bepalende rol van de gsm Zonder mobiele telefoon in de broekzak ­ liefst uitgerust met vette ringtone, mp3-speler en camera ­ gaat de gemiddelde jongere de deur niet uit. Constant bereikbaar zijn is heel normaal geworden. Steeds in staat zijn om grappige voorvallen te fotograferen of te filmen ook. Wat voor gevolgen voor het dagelijks leven hebben mobiele telefoons met camera eigenlijk? De Groningse filosoof Martijn de Waal vertelt kort over zijn onderzoek naar deze onderwerpen en verwijst naar het land waar de mobiele telefoon nog veel belangrijker is: Japan. Daarna gaat de zaal in debat.
Raadsfilm ­ PREMIÈRE van de film van de raadsleden van de gemeente Groningen Maak met je mobiele telefoon een audiovisueel document waarin de stad, haar inwoners, de goede dingen en de nog te verbeteren onderwerpen in beeld gebracht worden. Deze opdracht kregen enkele raadsleden (van elke politieke kleur een persoon) van de gemeenteraad Groningen. Op hun beurt worden de raadsleden gefilmd door een groepje studenten, ook met mobieltjes. Alle minifilms van én over de raadsleden zijn gemonteerd tot één bewegend, verhalend, prentenboek. Iedereen journalist ­ seminar over `Civil Journalism' Kranten en het 8 uur journaal zijn al lang meer niet de enige brengers van nieuws. Burgers zijn zelfbewuster of eigenwijzer geworden en bepalen liever zelf welk nieuws relevant is. Daar komt een ontwikkeling bij: burgers maken zelf nieuws, bloggen dat het een aard heeft en schieten, dankzij de mobiele, ook nog eens foto's die in no time voor iedereen beschikbaar zijn. Over deze nieuwe journalistieke werkelijkheid buigt zich een kundig panel met onder andere Hans Laroes (NOS journaal), Huub Wijfjes (RUG Journalistiek), Hansje van Etten (Holland Doc) en Louis Bollee (Skoeps).
Cyrus Frisch ­ `Why Didn't Anybody Tell Me It Would Become This Bad in Afghanistan' ­ film Een perfecte mix tussen documentaire en experimentele film. Frisch speelt zelf en kruipt in de huid van een Nederlandse veteraan (Afghanistan) met een trauma. Geslaagd eerste experiment van lange speelfilm gemaakt met de mobiele telefoon.
Cyrus Frisch is actief als scenarist en regisseur van speelfilms, documentaires en theater. Hij komt naar Groningen om de film zelf toe te lichten.

Movie and Mobile
Open podium waarin makers vertellen over hun werk en dit vervolgens tonen. Met o.a. Michiel Koelink, een reporter van Skoeps en de Nederlandse première van `Shoot-n-Share', de kersverse documentaire van Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot waar middels een overload aan mobiel materiaal wordt ingegaan op de interpretatie en beleving van mobiele beelden. Mobile VJ ­ workshop
Stop Motion en animatie zijn manieren om een mooie film te maken. Deze en andere technieken kun je ontdekken in een workshop o.l.v. Snow Video. Ook kun je hulp vragen bij de montage en vormgeving van jouw geschoten materiaal. Alles wat je altijd al wilde weten, maar niet durfde te vragen... en meer dan dat!
Mobile Reporter ­ workshop
Hoe wordt je met een mobiele telefoon een echte reporter? Waar en hoe vang je die scoop? Tips en trucs voor het razende nieuwe reporterschap o.l.v. Skoeps. Let op: beperkte plaatsen!
Grande Finale: Viva la Focus! prijsuitreiking
Wie gaat er met de hoofdprijs naar huis? En welke filmpjes winnen de categorieprijzen en de speciale ANP prijs? De jury bestaande uit André Freyssen (directeur CCCP Rotterdam), Geert-Maarten van der Jagt (producer MTV), Thed Brans (docent Journalistiek School of Media Zwolle), Gusta Lebbink (voormalig directeur Academie Minerva Groningen) buigt zich onder de bezielende leiding van voorzitter Frans Westra (artistiek directeur filmtheater Images) gedurende de dag over de films van de kanshebbers. In een zinderende avondsessie bepaalt het publiek de uiteindelijke winnaars. After Party met o.a. Nou & Herkauw
Stampend en interactief afsluitend feest met o.a. Nou & Herkauw, het gelegenheidscollectief van VJ's, illustratoren en vormgevers uit Groningen, DJ's, interactieve animatie en meer. Aanvangstijden, wijzigingen en toevoegingen worden bekend gemaakt op de festivalwebsite: www.vivalafocus.nl.
Viva la Focus! is een initiatief van het Groninger Forum en wordt gerealiseerd in samenwerking met de Creative Cowboys. Partners zijn filmtheater Images, GAVA (Gronings Audiovisueel Archief), Debatcentrum DwarsDiep, ANP, SKOEPS, FC Groningen, Biblionet Groningen, Hanzehogeschool Groningen en HollandDoc.
Viva la Focus! wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente en Provincie Groningen, het VSB fonds, het SNS Reaal Fonds, het Groninger Promotie Overleg, Pro Vision en Lichtpunt. Het Groninger Forum is een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt is gerealiseerd, worden jaarlijks al spraakmakende projecten georganiseerd waarin de partijen binnen het Groninger Forum participeren. Dit zijn het Groninger Museum, RHC Groninger Archieven, de Openbare Bibliotheek Groningen en filmtheater Images. Vaste partners zijn verder het Debatcentrum DwarsDiep en de Volksuniversiteit Groningen.