Inspectie Verkeer en Waterstaat


Gevaarlijke lading op ferryschepen niet goed vastgezet

Nieuwsbericht | 11-04-2008

In 42 procent van de gevallen wordt gevaarlijke lading niet goed vastgezet of verkeerd geplaatst in opleggers aan boord van ferryschepen. Dat blijkt uit een thema-inspectie van de Inspectie Verkeer en Waterstaat naar het vervoer van gevaarlijke lading over zee in opleggers naar Engeland. Verkeerde belading kan leiden tot lekkages van gevaarlijke stoffen of letsel van personeel op de kade tijdens het lossen.

De inspectie heeft in Nederland vóór verscheping gedurende 3,5 maanden 212 opleggers gecontroleerd. Daarbij bleek behalve een verkeerde belading ook dat in 24 procent van alle gecontroleerde opleggers aan de buitenkant onvoldoende zichtbaar was dat er gevaarlijke lading in zat. In 27 procent van alle gevallen was de lading in de trailer niet voorzien van de juiste etiketten of verpakking.

De inspectie heeft telkens de verantwoordelijke partij opgedragen het vervoer vóór verscheping in orde te maken. Notoire overtreders krijgen een bedrijfsbezoek. Door controle en voorlichting wil de inspectie het bedrijfsproces verbeteren. De controle heeft zich beperkt tot ferry's die alleen goederen vervoeren. Het risico op ferry's die ook passagiers vervoeren is minder groot omdat daarop kleinere hoeveelheden vervoerd worden.

Meer informatie


* rapportage gevaarlijke lading opleggers ferryschepen Pdf-document, 789 kB Zie het origineel