Ingezonden persbericht


Persbericht

Leidschendam, 11 april 2008

'Actief personeelsbeleid bindt werknemers'

Daling personeelsuitstroom in de Metalektro

De uitstroom van personeel in de Metalektro in 2007 is gedaald, bedrijven zijn beter in staat hun werknemers vast te houden. Dat is de belangrijkste conclusie van de Arbeidsmarktmonitor van de Stichting A+O, die vandaag wordt gepresenteerd. Erik Holtslag, directeur van de Stichting A+O, is 'aangenaam verrast door deze ontwikkeling'. "Het vasthouden van personeel is van groot belang, juist nu er krapte op de arbeidsmarkt is. Een actief personeelsbeleid loont. Naast een goedbetaalde baan, gaat het werknemers vooral ook om de kansen en mogelijkheden die ze van hun werkgever krijgen."

Veel bedrijven in de Metalektro zoeken naar manieren om het werk voor hun personeel aantrekkelijker te maken, onder druk van de schaarste aan personeel. A+O directeur Erik Holtslag: "Steeds meer bedrijven zie je de omslag maken van het simpelweg maken van een product naar veel meer klantgericht werken. Het voordeel voor de werknemers is dat ze daardoor bij het hele productieproces zijn betrokken, van voor- tot natraject. Meer verantwoordelijkheid voor de werknemer maakt het werk een stuk aantrekkelijker. En daarmee weten bedrijven hun werknemers langer vast te houden."

Daarnaast is er nog een palet aan maatregelen binnen bedrijven, waarmee ze de uitstroom weten te beperken, stelt Holtslag. "Voor veel werknemers is een baan méér dan het salaris dat ze iedere maand ontvangen. Aandacht voor loopbaanontwikkeling, investeren in opleidingen, het werk gevarieerder maken door brede inzetbaarheid van personeel. Dat zijn allemaal maatregelen waarmee je werknemers langer aan je bedrijf kunt binden."

Ook de introductie van leeftijdsbewust personeelsbeleid kan bijdragen aan het behoud van personeel, constateert Holtslag. "Het is essentieel om te kijken naar de behoeften van je werknemers in de verschillende leeftijdscategorieën. Een jonge werknemer heeft hele andere behoeften dan een 45+'er. Uit de Arbeidsmarktmonitor blijkt dat leeftijdsbewust personeelsbeleid tevens een belangrijke factor is bij personeelsbehoud."

Noot voor de Pers

Voor meer informatie over de Arbeidsmarktmonitor Metalektro kunt u contact opnemen met Henry de Groot, op telefoonnummer 070- 317 19 80, of per e-mail: h.degroot@stao.nl