Gemeente Teylingen


Burgemeester Schelberg opent watersportseizoen bij de Jeneverboom

07 april 2008

PERSBERICHT 7 april 2008 - Burgemeester Schelberg opent op vrijdag 11 april om 17.00 uur officieel het watersportseizoen 2008 bij de Jeneverboom. Deze officiële opening is de start van vele prachtige evenementen op de Kagerplassen. Het Genootschap De Jeneverboom organiseert al vele jaren deze officiële opening.

Het programma begint op 11 april om 16.00 uur. De genodigden vertrekken vanuit Park Leerust en vanaf de Kaagsociëteit naar de Jeneverboom. Om 17.00 uur vindt de officiële opening plaats begeleid door het Warmonds Schippertjeskoor. Rond 18.00 vertrekt het gezelschap weer naar de Kaagsociëteit en Park Leerust waar nog de gelegenheid is om gezellig na te praten.

De geschiedenis van de jeneverboom gaat terug naar het begin van de twintigste eeuw toen de watersport opkwam. De jeneverboom staat in de Klein-Hemmeerpolder aan de Sprietlaeck. Voor de zeilers is deze boom een veilig baken voor het bevaren van de Kagerplassen. De naam jeneverboom dankt deze boom aan het feit dat bij het passeren van de boom telkens een oorlam werd gedronken. De boom stond al op de betreffende plek in 1910. De huidige jeneverboom is al weer de vierde boom. De eerste boom werd in 1935 vervangen. De tweede jeneverboom overleefde de 2e Wereldoorlog niet en is in de hongerwinter 1944/1945 vermoedelijk gebruikt als brandhout. Een andere lezing is dat de boom door de Duitsers is weggehaald voor de bouw van verdedigingswerken.

De derde boom is op 11 april 1947 geplant. Deze wilg heeft geen lang leven gehad en in 1949 is deze wilg vervangen. Tot op de dag van vandaag staat deze boom nog fier in het landschap.

In 2003 is het Genootschap De Jeneverboom opgericht. Doel van dit genootschap is om het Warmonds Kaagwater in stand te houden en de opening van het watersportseizoen een officieel tintje te geven.