GAIA

Dierenbeschermers voerden vandaag op Jachtbeurs in Gent actie tegen de wrede jacht op katten

80 actievoerders van GAIA, Blauwe Wereldketen, Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming, BLID, APMA, Dieren in Gevaar/Animaux en Péril voerden vanmorgen tijdens de Jachtbeurs op Flanders Expo in Gent actie tegen de wrede jacht op katten. Terwijl katmensen bij bosjes neergeschoten werden door jagers, kloegen de actievoerders de wrede kattenjacht luidkeels aan. Met genoeg kabaal om katten symbolisch te doen wegvluchten, ver weg van hun meedogenloze killers.

GAIA stelde de grootste Vlaamse jagersvereniging, Hubertus Vereniging Vlaanderen, voor om katten, die in hun jachtgebieden verzeild geraken, niet langer neer te schieten, maar de dieren te vangen, te laten steriliseren en ze terug uit te zetten. De jagersvereniging wil hier echter niet van weten. In België worden jaarlijks duizenden katten door jagers met de kogel afgemaakt.

Preventie JA, kogel NEE!

De actievoerders eisen dat paal en perk gesteld wordt aan de wrede jacht op katten en, wat op hetzelfde neerkomt: de wettelijk toegelaten bestrijding van katten met het geweer in het kader van zogenaamde populatieregulering. Ze pleiten voor een diervriendelijk en doeltreffend alternatief om de overpopulatie van katten tegen te gaan: een preventief beleid gericht op sterilisatie en castratie van zwerf- en huiskatten. Daarvoor moet Vlaanderen de nodige middelen vrijmaken en moet er nauw samengewerkt worden met de federale, provinciale en lokale overheden.

Schieten op katten moet uit jachtbesluit

Voor 1 juli dit jaar moet de Vlaamse regering een nieuw jachtbesluit nemen.
De actievoerders vragen Vlaams Leefmilieuminister Hilde Crevits de jacht op katten zowel als de bestrijding van katten met het geweer uit het jachtbesluit te halen en het nieuwe ontwerp van jachtbesluit (openings- en voorwaardenbesluit) in die zin aan te passen. 3 april trokken acht dierenverenigingen met tientallen actievoerders naar het kabinet van minister Crevits om hun eisen toe te lichten.

In het ontwerp van het nieuwe jachtopeningsbesluit komt de jacht op katten met het geweer niet meer voor, maar minister Crevits (en in haar kielzog de Vlaamse regering) verplaatste de bepaling over de kattenjacht integraal naar het jachtvoorwaardenbesluit. Maar dat zegt nog altijd dat katten mogen bestreden worden met het geweer en dat is voor de dierenverenigingen onaanvaardbaar: 'De bestrijding van verwilderde katten met het geweer mag enkel indien andere pijnloze diervriendelijke oplossingen om de verwilderde katten te vangen hebben gefaald, voor zover een afstand wordt gerespecteerd van minstens 200 meter van bewoonde woningen en voor zover in het voor het jachtterrein geldende wildbeheersplan kleinwild of in een beheersplan van een wildbeheerseenheid opgenomen is welke andere oplossingen en diervriendelijke middelen hiervoor gebruikt zijn of zullen worden. (...) De bijzondere veldwachters die geslaagd zijn voor een officieel jachtexamen mogen met het geweer de stand van verwilderde katten op het jachtterrein van hun aanstellers het hele jaar door reguleren voor het natuurbeheer.'

Harde cijfers

Een en ander oogt diervriendelijk maar het blijkt een rookgordijn. De praktijk komt hierop neer: volgens de officiële cijfers (geregistreerde gevallen) van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) werden 8346 katten door jagers en co het zwijgen opgelegd in 2005 en 7099 in 2006. Een deel werd afgeschoten na vangst. Onder de vele slachtoffers ongetwijfeld ook huiskatten, aangezien het onmogelijk is het onderscheid goed te maken tussen een huiskat en een zogenaamd verwilderde kat.
Bijna 8 Vlamingen op 10 pro verbod

Uit een opiniepeiling dat het onderzoeksbureau IPSOS tussen 18 en 28 januari 2008 in opdracht van GAIA uitvoerde bij 1.022 Belgen, representatief voor 8.650.000 Belgen van 15 jaar en ouder, blijkt dat 8 Belgen op 10 voorstander is van een verbod op de jacht op katten. 77 % van de Vlamingen gaat akkoord met een verbod. Opmerkelijk: van de voorstanders van de jacht gaat 67 % akkoord met een verbod.

Enquêteresultaten


- 84 % van de Belgen vindt de jacht op katten eerder of helemaal ontoelaatbaar (82 % Vlamingen, 86 % Brusselaars, 85 % Walen)


- 80 % van de Belgen vindt dat de jacht op katten verboden moet worden (77 % Vlamingen, 81 % Brusselaars, 88 % Walen)


- Ook 69 % van de voorstanders van jacht in het algemeen (incl. jagers) acht de jacht op katten ontoelaatbaar. 67 % van de voorstanders van de jacht staat achter een verbod


- Slechts 13 % van de Belgen vindt de jacht op katten wel toelaatbaar (3 % helemaal) en slechts 15 % van de Belgen is tegen een verbod (6 % gaat helemaal niet akkoord)


- Een meerderheid, 54 %, van de Belgen kant zich tegen de jacht in het algemeen (52 % Vlamingen, 49 % Brusselaars, 57 % Walen). 26 % verklaart zich voorstander.

Petitie

Inmiddels verzamelden de dierenbeschermers al tienduizenden handtekeningen voor een verbod op de kattenjacht. De petitie-actie loopt nog tot 15 april.