Politie Noord-Holland-Noord

Woninginbraken in Langedijk en Heerhugowaard opgelost

Heerhugowaard, 13-04-2008 o Op 23 november werd een 20-jarige man, zonder vaste woon of verblijfplaats, aangehouden op verdenking van het plegen van een woninginbraak op de Rosmolen in Heerhugowaard. De aanhouding was het startsein voor een groot rechercheonderzoek waarbij twee dadergroepen konden worden ingerekend. Bij elkaar konden meer dan 60 inbraken worden opgelost. Ook werd een klein deel van de buit teruggevonden.

Het rechercheonderzoek richtte zich op een aantal woninginbraken in Heerhugowaard en Langedijk die gepleegd werden in de tweede helft van 2007. Uit het onderzoek bleek dat de daders gezocht moesten worden onder een groep personen die zich vaak in de Rivierenwijk in Heerhugowaard ophield. De 20-jarige verdachte bleek verantwoordelijk te zijn voor ruim twintig inbraken die hij pleegde met nog zeven verdachten in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar. De inbrekers opereerden in wisselende samenstelling. Naast de inbrekers werden ook twee mannen aangehouden die worden verdacht van heling van de gestolen goederen, zoals laptops.

Naast deze groep bleek dat er nog een andere groep inbrekers actief was in de periode januari 2008 tot eind maart 2008. Het eerste onderzoek leidde naar de aanhouding van nog drie verdachten die zich schuldig maakten aan een groot aantal dag- en avondinbraken in Heerhugowaard, waarbij men het veelal op woningen had voorzien in de Zuydwijkring en Bomenwijk. Hier werden met name LCD tv's, laptops, sieraden en gsm's gestolen.

In dit tweede onderzoek werd op 24 februari bij een 21-jarige Heerhugowaarder een kluis aangetroffen afkomstig van een woninginbraak aan de Ruysdaelstraat in Heerhugowaard. Door het onderzoek dat volgde konden voor de tweede serie inbraken negen verdachten worden aangehouden. In totaal werden hierbij ruim 40 woninginbraken worden opgelost. Ook deze groep ging in wisselende samenstelling op pad.

Van deze twee groepen woninginbrekers zitten er nog tien in voorarrest. Enkele laptop's, gsm's, sieraden en munten zijn teruggevonden en konden aan de aangevers worden teruggegeven. Het onderzoek is nog niet afgerond en mogelijk volgen er meer aanhoudingen.
Op dit moment is een duidelijke daling van het aantal woninginbraken in Heerhugowaard merkbaar.