Aanpak stedelijke problemen in gevaar

14/04/2008 10:36

VNG

De brede aanpak van stedelijke problemen in Nederland dreigt volledig stil te vallen. Dat is het gevolg van de kabinetsplannen om na 2009 de budgetten voor het stedenbeleid drastisch te beperken. De gemeenten uiten hun grote zorg of zij ook op langere termijn in staat worden gesteld om stedelijke problemen aan te pakken. Nederland heeft méér dan 40 wijken waar de problemen zich opstapelen, aldus de VNG, de G4 en de G27.

In de huidige kabinetsplannen wordt het investeringsbudget stedelijke vernieuwing in de periode 2009-2012 meer dan gehalveerd. Van de 385 miljoen euro in 2009 blijft in 2012 nog 145 miljoen euro over. Voor het economische gedeelte van stedenbeleid trekt het rijk helemaal geen geld meer uit. Dat budget is vanaf 2009 op nul gezet. Ook voor het Besluit Locatiegebonden Subsidies worden geen extra gelden gereserveerd. Hierdoor komt ook de ambitie om 80.000 nieuwbouwwoningen te realiseren in gevaar. Eerdere onderzoeken, waaronder dat door onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft, en de gegevens waarop oud-minister Winsemius zijn 140 wijken aanpak baseerde, onderbouwen de noodzaak om jaarlijks minimaal 1,1 miljard euro van rijkszijde te investeren in vernieuwing.

De middelen die het kabinet in de toekomst beschikbaar heeft, staan in schril contrast met de problemen die in een groot aantal gemeenten spelen. Onderzoeken tonen aan dat juist extra investeringen op sociaal, fysiek en economisch terrein zeer noodzakelijk zijn. Gemeenten herkennen dit beeld: de opgaven zijn onverminderd groot. Met het geld dat vanuit het stedelijke vernieuwingsbudget beschikbaar is, trekken gemeenten vaak samen op met andere investeerders. Daarmee komt een veelvoud van het oorspronkelijke bedrag beschikbaar voor stedelijke vernieuwing. Met het aanpakken van de plekken waar de problemen zich concentreren, verbetert ook de situatie op de gebieden van criminaliteit, werkgelegenheid en dergelijke.

In het coalitieakkoord staat dat dit kabinet het stedenbeleid na een evaluatie zal voortzetten na 2009. Zonder geld voor stedelijke vernieuwing is dit een kansloze missie. De gemeenten denken graag verder over een nieuwe invulling van het stedenbeleid na 2009, mét het geld dat daarbij hoort om de problemen te kunnen aanpakken.

Den Haag, 14 april 2008








Vereniging Nederlandse Gemeenten