Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 14 april 2008 PO/Z&O/08/11245 12 maart 2008 OCW0800172

Onderwerp
Reactie inzake effectieve aanpak van pesten op de basisschool

De leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben 7 februari 2008 een brief ontvangen van Stichting Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ). NIGZ brengt hierin de effectieve anti-pestmethode PRIMA onder de aandacht van de Commissie en vraagt haar leden de landelijke implementatie in het basisonderwijs mede mogelijk te maken. De leden hebben mij om een reactie verzocht. Met deze brief kom ik aan het verzoek van de Commissie tegemoet.

In het overleg met uw Commissie zowel als in het antwoord op de vraag van het Kamerlid van Dijk (CDA) van uw Kamer inzake de motie van het Kamerlid van Dijk (SP) over structurele invoering van landelijk beleid tegen pesten (d.d. 25 februari 2008, Kamernummer 29240 nr. 27) hebben staatssecretaris van Bijsterveldt-Vliegenthart en ik uitgebreid aandacht besteed aan het onderwerp pesten. We hebben daarin aangegeven dat structurele aandacht voor de slachtoffers van pesten en het voorkomen van pestgedrag op scholen van wezenlijk belang is. Anti-pestbeleid is onderdeel van schoolveiligheidsbeleid en dus een randvoorwaarde voor een verantwoord pedagogisch schoolklimaat. Pestgedrag moet zoveel mogelijk worden voorkomen en zo snel mogelijk worden gestopt zodat het slachtoffer hier zo min mogelijk schade van ondervindt.

Het NIGZ vraagt de anti-pestmethode PRIMA beschikbaar te stellen voor alle basisscholen ten behoeve van een landelijke implementatie. Dit past echter niet bij de keuzevrijheid in het onderwijs. Scholen kiezen zelf methodes die het beste passen bij de school, de leerlingen en het personeel. Veel scholen hebben een protocol tegen pesten en voeren anti-pestbeleid uit, soms als onderdeel van een breder integraal veiligheidsprogramma. Het Rijk ondersteunt alle scholen door middel van het Centrum School en Veiligheid.
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl E

blad 2/2

Wel hecht ik er belang aan scholen te informeren over effectieve methodes in het onderwijs. Dit heb ik ook in het debat op 31 januari aangegeven. Het Centrum School en Veiligheid geeft via Pestweb informatie, advies en relevante links over pestbeleid en methodes op school. Ik heb inmiddels met het Centrum voor School en Veiligheid verkennend gesproken over de wijze waarop meer aandacht besteed kan worden aan effectieve methodes, zodat een bewezen effectieve aanpak als PRIMA voor scholen extra wordt belicht.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma