Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 14 april 2008

Handelsoriëntatiereis naar Bulgarije in najaar 2008

Bulgarije: Groeimarkt voor machine- en metaal(bewerkings)industrie

In opdracht van de EVD organiseert de Kamer van Koophandel Oost Nederland in samenwerking met ondermeer de Koninklijke Metaalunie, van 28 september t/m 2 oktober 2008, een handelsoriëntatiereis naar Plovdiv in Bulgarije.

Het doel van de reis is het ondersteunen van Nederlandse bedrijven uit de technische sectoren bij hun oriëntatie op de Bulgaarse markt en hen in contact te brengen met geïnteresseerde Bulgaarse handelspartners. Centraal hierbij staat een bezoek aan de International Technical Fair (ITF) in Plovdiv. Een belangrijk onderdeel van de handelsmissie is individuele matchmaking met Bulgaarse potentiële handelspartners die op basis van een door de deelnemer aangegeven profiel zorgvuldig zijn geselecteerd.

Bulgarije kent de laatste jaren een sterke economische groei, een toename van investeringen en een dalende werkloosheid. Een strakke fiscale politiek en de vaste wisselkoers zorgen voor een stabiel kader. Het bruto binnenlands product stijgt sinds 1998 voortdurend.

Omdat Bulgarije van oudsher een 'productieprovincie' voor Rusland was, is de Bulgaarse machine-industrie goed ontwikkeld. In Bulgarije is op dit moment grote behoefte aan goede productiematerialen, waardoor de machinebouwsector floreert. De afgelopen jaren stegen de opbrengsten in deze sector enorm. Ook in de metaal- en chemische industrie liggen kansen voor exporterende bedrijven.

International Technical Fair (ITF) Plovdiv
Deze in Europa hoog aangeschreven internationale vakbeurs vindt ieder najaar plaats in Bulgarije. De beurs is gericht op techniek en technologie in verschillende sectoren. Met meer dan 3.500 deelnemers uit ongeveer 50 verschillende landen en circa 135.000 bezoekers is het jaarlijks een groot evenement. Op de ITF zijn onder andere de volgende branches vertegenwoordigd: metaal, machinebouw, elektrotechniek/technologie, chemie, rubber en kunststof, automatisering, hydrauliek, pneumatiek, bouw, constructie, verpakkingtechniek, energie/milieutechniek, transport en logistiek.

De kosten voor deelname aan deze reis bedragen E 500,- per bedrijf, exclusief de kosten voor reis en verblijf. Bedrijven die zich willen aanmelden kunnen dit doen via de website van de EVD, www.evd.nl/cpa/bulgarijetechniek. De aanmelding sluit op 21 april 2008.
Meer informatie bij Paul Verlinden: verlinden@metaalunie.nl of (030) 605 33 44.