European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/46

Brussel, 11 april 2008

8343/08 (Presse 94)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Bolivia

De Europese Unie maakt zich zorgen over de gespannen situatie in Bolivia en over het verdere uitblijven van een dialoog die een uitweg uit deze situatie biedt; zij wijst met bezorgdheid op het gevaar van gewelddadige ontsporingen die een bedreiging zouden kunnen vormen voor het vreedzame samenleven in het land.

De Europese Unie verzoekt alle betrokken partijen maatregelen te nemen met het oog op een de-escalatie van de huidige spanning, zodat een echte, concrete, constructieve en onvoorwaardelijke nationale dialoog tot stand kan worden gebracht. Het is vooral noodzakelijk dat alle partijen de instituties en de rechtsstaat eerbiedigen.

De Europese Unie is verheugd over de inspanningen die de katholieke kerk, de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Groep vrienden van Bolivia zich hebben getroost om de politieke dialoog in het land te herstellen. De Europese Unie stelt zich ter beschikking van de grondwettelijke regering van Bolivia en van de oppositionele krachten om een toenadering te bevorderen die de weg vrijmaakt voor overleg en herstel van vertrouwen, zodat een consensus over de hervorming van de grondwet en over het gewestelijk zelfbestuur binnen bereik komt.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom