Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Uitkomst Knowledge = Money? symposium: Kennis > Geld

Eindhoven 14 april 2008 - Tijdens het symposium Knowledge = Money? dat op 8 april plaats vond op de Technische Universiteit Eindhoven werd gediscussieerd over het thema Kennis = Geld?. Tijdens het symposium werden drie opmerkelijke conclusies getrokken: Knowledge > Money, Knowledge + Service = Money en Knowledge + Attitude = Money.

Deskundigen dr. Kees le Pair, oprichter van technologiestichting STW, en prof. Stuart Smith van de University of North Carolina kwamen tot dezelfde conclusie. Een universiteit heeft volgens Le Pair twee hoofdtaken: ingenieurs opleiden en hoogwaardig onderzoek doen. Geld verdienen met kennis geeft zeker een toegevoegde waarde, maar is zeker niet het belangrijkst. Hij concludeerde daarom dat kennis meer dan geld alleen is, Knowledge > Money. Le Pair toonde een Amerikaans model, waar publiek geld gebruikt wordt om startups te financieren. Smith, zelf betrokken bij meerdere startups in de VS, gaf aan dat er in zijn land al dertig jaar een programma is waar belastinggeld gebruikt wordt om startende ondernemingen te financieren, wat weer een impuls geeft aan de locale economie.

Knowledge + Service = Money, volgens Roell van Druten, directeur van Drive Train Innovations. DTI produceert en ontwikkelt innovatieve transmissiesystemen voor de automotive industrie. Als startup is het belangrijk om niet alleen pure kennis in de markt te brengen. De klant vraagt bijna altijd om een totaal oplossing. In het geval van DTI is het belangrijk dat de kennis die zij met hun product verkopen, ondersteund wordt door service, zoals training.

Jan van Helvoirt, directeur van IME Technologies, gaf een aantal voorbeelden van startups die uit de Technische Universiteit Eindhoven zijn voortgekomen. Daarnaast vertelde hij hoe IME zelf een brug slaat tussen de wetenschap en het bedrijfsleven en daarmee kennis omzet in geld. CTO Olivier Georis van Metris vertelde hoe zij als spinoff van KU Leuven begonnen zijn. Het bedrijf is in twaalf jaar tijd uitgegroeid tot een onderneming met 640 werknemers. Volgens Georis is kennis niet zonder meer gelijk aan geld, het gaat ook om hoe je omgaat met die kennis, dus Knowledge + Attitude = Money.

Het symposium werd goed bezocht; er kwamen circa 150 geĂŻnteresseerden op af, waaronder bedrijven als Philips, ASML en Mitutoyo. Het was de bedoeling om de universiteit en het technische bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen. Dit is goed gelukt volgens Ernst Treffers, medeorganisator en directeur van Xpress Precision Engineering. 'Er zijn door diverse startups, inclusies wij zelf, veelbelovende contacten gelegd. Daardoor hopen we dat het symposium daadwerkelijk bijdraagt om kennis in geld om te zetten.' Aansluitend aan het symposium vond de promotie plaats van dr.ir. Edwin Bos, oprichter van Xpress Precision Engineering. Deze startup timmert hard aan de weg met het product Gannen, een systeem waarmee extreem kleine onderdelen driedimensionaal bemeten kunnen worden.

Over Xpress Precision Engineering
Xpress is producent van een meetapparaat met een nauwkeurigheid van enkele nanometers. Daarmee staan ze voorop bij 3D-kwaliteitscontrole van minuscule objecten.