Datum: 20080414 Titel: Informatieavond herinrichting Midwolda en Oostwold Arnold zegt: Prov Groningen - index Titelbalk gaf: Provincie Groningen - Informatieavond herinrichting Midwolda en Oostwold

Provincie Groningen

Informatieavond herinrichting Midwolda en Oostwold

7 april 2008

De provincie Groningen en de gemeente Scheemda organiseren op maandag 14 april aanstaande om 19.30 uur een informatieavond in Gasterij Smits te Midwolda over de herinrichting van de route Hoofdweg-Huningaweg, de hoofdader die de dorpen Midwolda en Oostwold met elkaar verbindt. Op deze avond presenteren de provincie en gemeente het herinrichtingsvoorstel, dat met ondersteuning van het adviesbureau Royal Haskoning tot stand is gekomen. Aanleiding hiervoor is dat de provincie en gemeente de verkeerssituatie in de bebouwde kommen van Midwolda en Oostwold willen verbeteren.

Onderdeel van de herinrichting is onder andere om in de centra Midwolda en Oostwold een snelheid van maximaal 30 kilometer per uur in te voeren en daar de inrichting van de weg op aan te passen (bijvoorbeeld klinkers in plaats van asfalt). Daarnaast stellen de provincie en gemeente voor om met het oog op de komst van een brede school een zogenaamde fietsboulevard tussen Midwolda en Oostwold aan te leggen. Dit is een voetpad waarop ook gefietst mag worden. Deze boulevard komt aan de zuidzijde van de weg.

De voorgestelde maatregelen zijn er vooral op gericht een eenduidig wegbeeld (uniformiteit in onder meer bebording, bewegwijzering, signalering en markering) te laten ontstaan en de gereden snelheid te laten afnemen, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Op de informatieavond besteedt Royal Haskoning aandacht aan het kentekenonderzoek dat in 2007 is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Scheemda. Hieruit blijkt dat zesentwintig procent van het verkeer in het centrum van Midwolda de hele route Hoofdweg-Huningaweg afrijdt (vice versa). Hiervan heeft achttien procent geen bestemming of herkomst in Oostwold en is dus doorgaand verkeer.

Ook is er onderzoek gedaan naar de opwaardering van de Oudlandseweg. Dit om te bekijken of op die manier de Hoofdweg-Huningaweg ontlast kan worden. De Oudlandseweg is nu een landbouwweg die parallel aan de traverse aan de noordzijde ligt. De gemeente Scheemda is van plan om de Oudlandseweg nog dit jaar op te waarderen met kleinschalige maatregelen als bermbeton en passeerstroken. Veel verkeer blijft echter op de route door de dorpen rijden en heeft daar ook een bestemming.

Rapporten
De rapporten 'Herinrichting komtraverse Midwolda - Oostwold', `Kentekenonderzoek Midwolda-Oostwold' en `Verkenning opwaardering Oudlandseweg' kunt u onderaan deze pagina te downloaden.

Meer info
Voor meer informatie over de informatieavond kunt u contact opnemen met Peter Baardolf van de gemeente Scheemda, tel: 0597-595200.