Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


haalbaarheid HPV-vaccin

Klink bekijkt financiële haalbaarheid HPV-vaccin

Nieuwsbericht, 14 april 2008
Werkende handen in laboratorium

Minister Klink zoekt financiële dekking voor de jaarlijkse vaccinatie van alle meisjes van 12 jaar tegen baarmoederhalskanker.

Dit schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Begin april liet de minister al weten positief te staan tegenover de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Dit gebeurde naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad. Wel wijst de minister op de hoge kosten die met uitbreiding van het Rijksvaccinatieprogramma gemoeid zijn. Zeker in het licht van het huidige screeningsprogramma (`het uitstrijkje').

De Gezondheidsraad komt in 2009 met voorstellen voor verbeteringen van dit programma.Het streven is om een totaalpakket van preventiemaatregelen tegen baarmoederhalskanker aan te bieden dat kosteneffectief is.

Daarnaast onderzoekt Klink of het inhaalprogramma voor meisjes van 13 tot en met 16 jaar financieel haalbaar is. `In de tussentijd ga ik verder met de operationele voorbereiding voor de start van vaccinatie van 12-jarige meisjes in het schooljaar 2009/2010 in het voortgezet onderwijs', aldus de minister in zijn brief. Morgen komt de HPV-vaccinatie aan de orde tijdens een algemeen overleg in de Kamer.