Gemeente Zandvoort

3000 compostcadeautjes uitgedeeld

Afgelopen zaterdag zijn in Zandvoort en in 18 andere regiogemeenten gratis zakken compost uitgedeeld. Met het uitdelen van compost bedankt de gemeente de burgers voor hun inspanning het groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aan te leveren. Dit apart ingezamelde gft-afval (afval in de groenbak) wordt verwerkt tot compost. Burgers kunnen compost, gemengd met tuinaarde, gebruiken voor de planten in hun eigen tuin.

Voorbeeldig
In Zandvoort verdwenen bijna 3000 zakken in fietstassen, kruiwagens, steekwagens en kofferbakken van enthousiaste inwoners. Wethouder Tates was bij de start aanwezig, om aan de eerste bezoekers, die per fiets waren gekomen zakken compost uit te reiken. Hij zei het zeer te waarderen dat het Zandvoorts GFT ook het afgelopen jaar niet één keer is afgekeurd, wat wil zegen dat men hier voorbeeldig scheidt. Op de foto: wethouder Tates doet de compostzak in de fietstas van de eerste Zandvoorter die langs kwam.

Milieu en kosten
'Daarnaast', zo benadrukte Tates, 'blijft het gescheiden inleveren van GFT bijdragen aan een goed milieubeheer en een aanzienlijke kostenbesparing'. Daarna vertrok hij naar de lokale radio om in het veelbeluisterde zaterdagochtendprogramma de actie nog eens extra te promoten, wat weer leidde tot een nieuwe stroom compost-liefhebbers.

Kijk voor het gebruiksvoorschrift van gft-compost op www.meerlanden.nl.