Technische Universiteit Delft

Bacteriën
door M&C

Promotie van dhr. W.R.L. van der Star: "Growth and metabolism of anammox bacteria"

15 april 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. W.R.L. van der Star | scheikundig ingenieur, Nederland promotors | Prof.dr.ir. M.C.M. van Loosdrecht (TNW) en prof.dr.ir. M.S.M. Jetten (TNW/RU Nijmegen)

Growth and metabolism of anammox bacteria
Anammoxbacteriën zijn op zijn minst een beetje recalcitrant te noemen: waar een "normale" bacterie zich in het algemeen ieder uur kan verdubbelen, doet deze er -onder ideale omstandigheden- zo'n twee weken over. Omdat de toepassing van anammox bacteriën in de stikstofverwijdering uit afvalwater grote kosten- en milieuvoordelen biedt is het werken ermee toch de moeite waard. In dit proefschrift wordt de "vertaling" beschreven van de kennis op laboratoriumschaal (in reactoren van 10 liter) naar de wereldwijd eerste praktijkschaalreactor (70 m3) in Rotterdam. Bijzonder was dat deze reactor meteen kon worden ontworpen, zonder dat eerst dure testen nodig waren in een reactor van een tussenmaat (ongeveer 1 m3) zoals gebruikelijk is. Inmiddels staan er meerdere anammoxreactoren in Europa en Japan.

In het laboratorium werd tegelijkertijd gekeken of de bacteriën -die meestal samenklitten in de vorm van korrels- ook als vrije losse (plankton)cellen konden bestaan. Hiervoor werd een membraan bioreactor gebruikt, waarin de bacteriën werden gestimuleerd zich zo snel mogelijk te vermenigvuldigen. De bacteriën konden inderdaad als vrije cellen groeien en waren sneller dan ooit: de verdubbelingstijd kon gehalveerd worden tot acht dagen. Wat misschien nog wel belangrijker was, was dat de op deze manier gevormde cellen gemakkelijk gebruikt konden worden voor het ontrafelen van hun stofwisseling.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 maart 2008