NEN


ISO 21500 voor projectmanagement in ontwikkeling

dinsdag 15 april 2008, 10:05

Er komt een internationale norm voor projectmanagement. Hiervoor heeft ISO een Project Committee ingesteld onder leiding van ANSI en BSI. Op dit moment wordt het eerste concept voor een 'Working Draft' opgesteld.

Nederland stond eerst sceptisch tegenover dit project en had geen behoefte aan nog een document met gedetailleerde uitleg hoe projecten gemanaged moeten worden. Toch is inmiddels duidelijk dat een dergelijke norm veel toegevoegde waarde kan hebben en werkt Nederland nu enthousiast mee via de nationale normcommissie 'Projectmanagement'.

Positief
Tijdens de informatiebijeenkomst die NEN over de nieuwe norm voor projectmanagement organiseerde, werd een groot aantal positieve argumenten naar voren gebracht die de ontwikkeling van een ISO-publicatie voor projectmanagement rechtvaardigen. Zo valt op het gebied van een eenduidige terminologie bijvoorbeeld veel te winnen. Omdat het nog wel vier jaar duurt voordat de norm verschijnt, bestaat er veel ruimte om het voorstel op verschillende aspecten bij te sturen. Zaken als een eenduidige terminologie, aandacht voor het internationale en multidisciplinaire karakter van projecten en projectmanagement bezien vanuit het opdrachtgeversperspectief bieden meerwaarde voor de Nederlandse markt. Twee derde van de aanwezigen stond positief tegenover het volgen en actief beïnvloeden van het werk.

Nieuwe insteek
De Britten hadden het voorstel om de Britse norm BS 6079 'Project management' als basis te nemen voor de nieuwe norm. Dit voorstel kreeg echter geen bijval en op voorstel van Nederland is een andere insteek gekozen. Deze richt zich meer op het overkoepelende karakter dan op een gedetailleerde uitleg van de processen en het management. De meerwaarde van de norm is op hoog niveau te vinden: het document kan door elke type organisatie gebruikt worden, ongeacht industrietype of sector, of ze betrokken zijn bij een of meer projecten, ongeacht de grootte of complexiteit, de dienst of het product dat geleverd wordt. Het document krijgt waarschijnlijk het karakter van een richtlijn.

Planning
Op dit moment wordt gewerkt aan het eerste concept voor een 'Working Draft'. Deze wordt op de aankomende internationale vergadering in Washington besproken. De Nederlandse delegatie zal het overkoepelende karakter van de norm bewaken en voorstellen om ook 'goed opdrachtgeverschap' mee te nemen in de norm. De verwachting is dat er eind 2009 een 'Draft International Standard' ligt. Dat betekent dat ISO 21500 voor projectmanagement begin 2011 zal verschijnen.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met ir. Tim Kniep, telefoon (015) 2 690 100 of e-mail: tim.kniep@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Ontwikkelingen op het gebied van projectmanagement NEN KAM-mail (Publicatie)