Provincie Zeeland

Persberichten

15-04-2008: Meer toegankelijke natuur in Zeeland

Op donderdag 17 april opent gedeputeerde Frans Hamelink de nieuwe vogelkijkhut in het natuurgebied de Blikken tussen Groede en Oostburg in West Zeeuws-Vlaanderen. Hiermee laat hij zien, dat de provincie concreet bezig is met het meer toegankelijk maken van de Zeeuwse natuurgebieden.

Daarvoor dienen de Zeeuwse natuurgebieden meer toegankelijk te worden. Van volledige openstelling tot specifieke maatregelen in kwetsbare gebieden. De provincie is in overleg met de natuurbeheerders bezig om per gebied te kijken of er extra maatregelen nodig zijn. De Blikken, een oude kreekrest in West Zeeuws-Vlaanderen, is een goed voorbeeld van een erg kwetsbaar gebied, waar de mensen in de nieuwe vogelkijkhut toch op een verantwoorde manier kunnen genieten van de vogelrijkdom.

Afgelopen winter heeft Stichting Het Zeeuwse Landschap deze hut vrij diep in het gebied geplaatst, waardoor de recreant ongezien dichtbij de vogelconcentraties in het moerasgedeelte van De Blikken kan komen. Bij de definitieve oplevering zal de hut ook geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. De realisatie van deze vogelhut is mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het budget voor het Nationaal Landschap Zuidwest-Nederland (SGB) en een financiële bijdrage van de Provincie Zeeland (Kwaliteitsimpuls groen).

In het verleden stond vooral het beschermen van de natuur voorop. Later is daar de natuurontwikkeling bij gekomen. Wat eerder verloren ging wordt hersteld door nieuwe natuur aan te leggen. Sinds kort wordt er ook veel aandacht besteed aan verbreding van het natuurbeleid. De combinatie van natuur en recreatie staat daarbij voorop. In de natuur valt veel te genieten voor de eigen inwoners en de vele toeristen.

De feestelijke opening van de nieuwe vogelkijkhut is voor de provincie ook een mooie gelegenheid om het boekje "Terug van weggeweest, deel 2" te presenteren. Hierin wordt aangegeven, hoe het staat met de natuurontwikkeling in Zeeland. Het totaalbeeld is, dat de aanleg van de Zeeuwse Ecologische Hoofdstructuur vlot verloopt. De afgelopen tien jaar is er bijna 3000 ha aan natuur bijgekomen. Verspreid over de hele provincie zijn er ca 75 nieuwe natuurgebieden aangelegd. Daarin hebben typisch Zeeuwse soorten, zoals de kluut, weer hun plek hebben gevonden. Zij zijn terug van weggeweest.

15 april 2008, Jeannine Christiaansen, (0118) 631396,