Dolfinarium

Franse dolfijnen terug naar huis

In de afgelopen nacht hebben de dolfijnen Baily en Peos het Dolfinarium verlaten. De dieren zijn teruggebracht naar het Franse Parc Astérix, waar ze oorspronkelijk vandaan komen. De dieren verbleven de afgelopen winter in Harderwijk, terwijl hun verblijf in Frankrijk werd verbouwd. Volgens trainer Lauro is het transport vlekkeloos verlopen. "Hoewel een vrachtwagen voor de dieren een vreemde omgeving is, hebben ze ze zich niet aan het geluid of geschommel gestoord."

Baily en Peos werden na sluitingstijd uit het water gehaald en in de vrachtauto geladen. Rond 8 uur vertrok het transport richting Frankrijk. Na een rustige rit arriveerden de dieren om drie uur 's nachts in Parijs.

De Franse dolfijnen waren in oktober naar Harderwijk gekomen, omdat hun verblijf aan een grote opknapbeurt toe was. Samen met de dolfijnen arriveerden ook hun Franse trainers, die de afgelopen maanden in een naburig bungalowpark woonden. De dieren werden ondergebracht in het Dolfinarium, omdat dit park voldoende ruimte heeft om een grote groep dieren op te vangen.

Trainer Lauro is tevreden over de manier waarop het transport is verlopen. "Natuurlijk moesten de dieren even wennen, maar ze voelden zich al snel op hun gemak. Ook in Frankrijk ging eigenlijk alles van een leien dakje, dus de dieren hebben nergens last van gehad."

Hoe transporteer je een dolfijn? De dolfijnen worden vervoerd over de weg. De dieren liggen in een hangmat, die in een transportkist hangt. Tijdens het transport worden de dieren nat gehouden door natte doeken en/of sproeiers. De trainers blijven gedurende het transport bij de dieren om de conditie in de gaten te houden. Ook is er een dierenarts aanwezig.
Inmiddels is er al veel ervaring opgedaan in het transporteren van dolfijnen. Daardoor weten we dat het een spannende onderneming is, maar dat een transport eigenlijk altijd rustig verloopt.

Regelgeving
Dolfijnen worden beschermd door verschillende internationale verdragen, bijvoorbeeld door de CITES-overeenkomst. Dit is een verdrag waarin de handel in beschermde diersoorten wordt geregeld. Daarbij is ook strikte regelgeving opgesteld met betrekking tot het transporteren van beschermde dieren. Het ministerie van LNV ziet er op toe dat die regels worden nageleefd en verleent de vergunningen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Franse overheid, die de Franse locatie inspecteert.