Gemeente Spijkenisse


Oplettende inwoner voorkomt oplichting

17 april 2008

Oplettende inwoonster
Burgemeester Mirjam Salet heeft vandaag een 89-jarige inwoonster van de gemeente Spijkenisse persoonlijk bedankt voor haar oplettendheid.

Dankzij de vrouw, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, heeft de politie gisteren twee aanhoudingen verricht. De vrouw werd telefonisch benaderd met de mededeling dat haar thuishulp ziek zou zijn, maar ze vertrouwde het niet. "We hebben een goede band samen opgebouwd in de afgelopen tien jaar. Als ze echt ziek zou zijn, zou ze mij zelf wel hebben gebeld." De krasse vrouw, die nog zelfstandig woont, belde met haar thuishulp om te vragen wat er aan de hand was. De thuishulp bleek niet ziek en lichtte haar werkgever DAT Thuiszorg in, waarna uiteindelijk de politie in het huis van de vrouw heeft gepost. Dat leidde gisterenmorgen tot de aanhouding van twee personen.
Burgemeester Salet bedankte de vrouw voor haar actie: "Nu kunnen er in ieder geval geen andere mensen meer het slachtoffer worden van deze personen."

Werkwijze oplichters
De thuiszorgoplichters komen daadwerkelijk helpen, maar nemen daarbij de pinpas mee. Later wordt om de pincode gevraagd. Trap daar niet in en doe aangifte bij de politie. Inmiddels heeft de gemeente in een brief aan iedereen die thuiszorg krijgt in Spijkenisse voor deze praktijken gewaarschuwd.