Gemeente Helmond


Starten kindercentrum

Ondernemers in Helmond die een nieuw kindercentrum of gastouderbureau willen starten moeten zich melden bij de gemeente.

Vier weken na melding van het kindercentrum toetst de GGD of de exploitatie van het kindercentrum in overeenstemming is met de kwaliteitseisen van de Wet Kinderopvang. Na goedkeuring door de GGD en het college van Burgemeester en Wethouders zal de kindercentra opgenomen worden in de gemeentelijke meldingsregister en zal de opneming bekend gemaakt worden in de Trompetter.

Drie maanden nadat een kindercentrum in exploitatie is genomen vindt er nog een inspectie plaats. Als aan alle eisen is voldaan, blijft het kindercentrum geregistreerd. Als het kindercentrum niet of niet langer aan de kwaliteitseisen voldoet, worden de gegevens uit het register verwijderd en wordt de verwijdering gepubliceerd in de Trompetter. Jaarlijks vindt er een regulier inspectie plaats.

Eisen

Voor startende ondernemers is het van belang om te weten dat men naast de meldingsplicht ook aan de volgende regelgeving moet voldoen. Deze zijn:

* Arbowet

* Warenwet

* Ergonomie eisen

* Bouwbesluit 2005 en de EPC regeling 2006
* Bouwverordening en gebruikersvergunning
* Tijdelijk besluit kwaliteitsregels kinderopvang
* Besluit veiligheid van attractie en speeltoestellen
* Aanvraagformulier meldingsregister kindercentrum.

Kijk voor een uitgebreide beschrijving van bovenstaande punten op de site Virtuele kinderopvang.

Meldingsprocedure

Voor de start van uw kindercentra dient u de meldingsprocedure te doorlopen. Hiervoor kunt u gebruik maken van de volgende meldingsformulieren:

* Aanvraagformulier meldingsregister kindercentrum
* Aanvraagformulier meldingsregister kindercentrum voor BSO in scholen

Uw melding wordt in behandeling genomen als alle zaken geregeld zijn: bouwvergunning, gebruikersvergunning en de vestigingslocatie (mag niet in strijd zijn met het bestemmingsplan). Voor een bouwvergunning of informatie over het bestemmingsplan kunt u terecht bij de Stadwinkel. Voor informatie over een gebruiksvergunning kunt u terecht bij de Brandweer.

Na ontvangst van het meldingsformulier start het meldingsonderzoek. Dit duurt 8 weken (ingaande vanaf de ontvangstdatum). Na goedkeuring van de GGD en het college, wordt de opvang in het meldingsregister opgenomen. De ondernemer ontvangt een ontvangstbevestiging.

Let op!

De exploitatie van de kindercentrum mag niet van start gaan voordat het meldingsonderzoek is afgerond.

Zonder registratie in de gemeentelijk meldingsregister is er volgends de wet Kinderopvang sprake van een illegale status. Ouders kunnen geen beroep doen op een tegemoetkoming kinderopvang.