AutoRai

Marktleider Ford versterkt Flexifuel aanbod

(4/17/2008)
Ford is in Europa één van de grootste aanbieders van E85 Flexifuel-autoâs en in Nederland is Ford zelfs marktleider, met reeds 3.500 verkochte Flexifuel-modellen. Daarmee loopt Ford voorop en geeft het merk een belangrijk signaal af richting de overheid om E85 als serieuze alternatieve brandstof in Nederland te stimuleren.

Om die positie als marktleider en voortrekker nog verder te versterken, en om de recente prijsverlaging van E85 door brandstofleverancier Tamoil kracht bij te zetten, levert Ford nu de C-MAX Flexifuel met een prijs die ⬠1.400 lager is dan die van de vergelijkbare benzine-uitvoering.

Onlangs maakte brandstofleverancier Tamoil bekend dat de onderneming het gebruik van E85 bio-ethanol als alternatieve brandstof volop gaat stimuleren. Per direct heeft Tamoil de prijs van een liter E85 verlaagd, waardoor de prijs van E85 nu gelijk ligt aan die van een liter Euro loodvrij. Bovendien maakte Tamoil bekend dat de onderneming in Nederland het aantal vulstations waar E85 leverbaar is met 19 nieuwe stations gaat uitbreiden. Vandaag, 17 april, opent Tamoil een E85 vulstation in Nijmegen.

Ford Nederland is verheugd met dit initiatief van Tamoil om E85 als alternatieve, groene brandstof extra te stimuleren. âDankzij deze ontwikkeling wordt nu het argument van de hogere kostprijs van E85 grotendeels weggenomen,â verklaart Hans Schep, Algemeen Directeur van Ford Nederland. âWanneer er eind 2008, dankzij de geplande 19 extra nieuwe Tamoil tankstations, bovendien gesproken kan worden van een landelijk dekkend netwerk, is ook de beschikbaarheid gegarandeerd. Hiemee zijn de twee grootste aandachtspunten aangepakt en staat niets de Ford Flexifuel rijders nog in de weg om naast reguliere benzine ook E85 te gaan tanken."

Ford dankt zijn marktleiderschap in E85 Flexifuel-modellen met name aan het feit dat Ford voor deze milieubewuste uitvoeringen geen meerprijs berekent. Tot nu toe waren van de populaire Focus en C-MAX al Flexifuel-varianten in ons land leverbaar. Later dit jaar worden ook Flexifuel-modellen van de Mondeo, S-MAX en Galaxy geïntroduceerd. Het totale Flexifuel gamma van Ford bestaat dan uit 5 verschillende modellen en in totaal uit 8 verschillende carrosserievarianten.

Extra aantrekkelijke Ford C-MAX Flexifuel
Om de overheid te laten zien dat het Ford echt menens is en om het initiatief van Tamoil extra kracht bij te zetten, gaat Ford nu nog een stap verder in het stimuleren van de aanschaf van Flexifuel-uitvoeringen. Ford levert nu een Flexifuel-model dat in aanschaf voordeliger is dan de vergelijkbare benzineversie. Per direct introduceert Ford namelijk de extra aantrekkelijk geprijsde Ford C-MAX Titanium 1.8 16v 125 pk sterke Flexifuel, die maar liefst ⬠1.400,- goedkoper is dan de 'standaard' 1.8 125 16v versie die alleen op benzine loopt. De vanafprijs van deze riante uitgeruste Ford C-MAX Titanium Flexifuel is ⬠25.450,- incl. BTW/BPM.

âFord rekende tot nu toe al geen meerprijs voor Flexifuel-technologie, en vorig jaar hebben wij de Ford Focus Flexifuel ook tijdelijk voor een lagere prijs aangeboden dan die van de vergelijkbare benzinevariant. Nu het de beurt aan de populaire Ford C-MAXâ aldus Hans Schep. âTamoil heeft een belangrijke stap gezet door de prijs van E85 te verlagen en de beschikbaarheid van E85 te gaan vergroten. Wij gaan in dat initiatief mee door onze Flexifuel-modellen nog aantrekkelijker aan te bieden. Gezamenlijk geven wij daarmee een belangrijk signaal af richting onze overheid, om die te bewegen het gebruik van E85 als milieubewuste brandstof in Nederland te gaan stimuleren, in lijn met het beleid van de overheden in de ons omringende landen.â

E85 bio-ethanol
De Ford Flexifuel-modellen worden aangedreven door een aangepaste benzinemotor die zowel op reguliere loodvrije benzine als op bio-ethanol kan rijden. Op elke mengverhouding tot E85 (dat wil zeggen maximaal 85% bio-ethanol en 15% benzine) kan gereden worden. Door de gecombineerde toepassing van E85 en Fordâs Flexifuel-technologie zal de CO2-emissie tijdens de gehele levensduur van de auto met 30 tot 80% afnemen.1

Ford is er vast van overtuigd dat biobrandstoffen één van de belangrijke hulpmiddelen zijn om mobiliteit duurzamer te maken. Ford is dan ook een groot voorstander van initiatieven van de EU en landregeringen om in het belang van duurzame energie het gebruik van alternatieve brandstoffen te bevorderen.

Afsluitend Hans Schep: âMet binnenkort vijf Flexifuel-modellen in ons programma biedt Ford optimale mogelijkheden om milieubewust te kiezen voor duurzame mobiliteit. Onze modellen zijn volledig geschikt om nu al gebruik te maken van alternatieve, groene brandstoffen. Onze nationale overheid en de politiek zijn nu aan zet om daar op in te haken door een goede infrastructuur voor de verkrijgbaarheid van E85 te bevorderen en het gebruik van deze brandstof prijstechnisch te stimuleren. Tevens zullen ondersteunende belasting-maatregelen, zoals nu al van kracht in diverse Europese landen, ook in ons land ingevoerd moeten worden. Ford is er in Nederland in ieder geval helemaal klaar voor.â


1 Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen voor, en de productie van, de brandstof E85.
Bron: EUCAR Concawe studie