Ministerie van Defensie

17-04-2008 16:15

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Op patrouille in Uruzgan - Foto: Arief Rorimpandey/AVDD

7 tot en met 13 april

Afgelopen weekend heeft de Afghaanse minister van Transport een bezoek gebracht aan de Task Force Uruzgan (TFU). Op Kamp Holland heeft hij met de commandant van het Provinciaal Reconstructieteam (PRT) over de planning van de nieuwe airstrip gesproken. Zijn vroegtijdige betrokkenheid is hoopvol voor de verdere ontwikkeling. Ook gouverneur Hamdam is erg enthousiast over dit project, het laat volgens hem de goede intenties van ISAF zien aan de bevolking.

Vertegenwoordigers van Binnenlandse Zaken en
Koninkrijksaangelegenheden (BZK), Buitenlandse Zaken (BuZa) en Defensie zijn de afgelopen week op bezoek geweest in Tarin Kowt, Kandahar en Kabul. De verkenningsmissie heeft de opbouw van Afghaanse Nationale Politie (ANP) in Afghanistan en in het bijzonder Uruzgan bekeken. Tijdens het bezoek is er gekeken naar mogelijkheden om de opbouw van de Afghaanse politie ter versterken en versnellen en de rol die de Nederlandse politie daarbij zou kunnen vervullen.

De hoogste civiele vertegenwoordiger van de Navo op bezoek in Uruzgan
- Foto: Ministerie van Defensie

Ook de hoogste civiele vertegenwoordiger van de NAVO (Senior Civilian Representative), dhr. Maurits Jochems, bracht dit weekend met een delegatie een bezoek aan Tarin Kowt. Met de plaatsvervangend gouverneur, de commandanten van de Afghan National Army (ANA), veiligheidsdienst, en Kandak Aminiente Uruzgan (politie) sprak hij over de veiligheidsproblematiek in de provincie. Het hoofdonderwerp was hoe zij in de toekomst het veiligheidstoezicht van de ISAF kunnen overnemen. Na deze bijeenkomst was er nog een bespreking met de provinciale ministers van water en elektriciteit, plattelandsontwikkeling en gezondheidszorg. Na vier uur gesprekken zijn alle gasten met een tevreden gevoel uit elkaar gegaan.

Bij het PRT-huis op Kamp Holland is op maandag 7 april een autoclaaf overhandigd aan medewerkers van Tarin Kowt Hospital. Met dit medische apparaat worden chirurgische instrumenten door middel van stoom gesteriliseerd. In totaal krijgt het ziekenhuis de beschikking over twee van deze apparaten. De overdracht van de autoclaaf maakt deel uit van een project om het ziekenhuis in Tarin Kowt stap voor stap van medische apparatuur te voorzien. De medewerkers van dit ziekenhuis krijgen in het Role 2 hospitaal van Kamp Holland specifieke trainingen hoe ze met de apparaten moeten omgaan. Tegelijkertijd werden zesduizend muskietennetten overhandigd. Met het malariaseizoen voor de deur zijn de netten hard nodig. De klamboes worden vanuit het ziekenhuis aan de bevolking verstrekt.

In Deh Rawod is afgelopen week een nieuwe politiepost overgedragen aan de Afghan National Police. Dit zogeheten Police Substation, gebouwd op Cemetery Hill Noord, geeft de lokale politie een goede uitvalsbasis voor het gebied ten noorden van Deh Rawod. Een speciaal ingevlogen taakgroep van de genie heeft de afgelopen weken hard gewerkt om de nieuwe post te realiseren. De bouw van het Police Substationmaakt onderdeel uit van meerdere nieuw te bouwen politieposten die de veiligheid in en rond Deh Rawod moeten verzekeren.

De uitreiking van de NAVO-herinneringsmedaille aan het Chinookdetachement op Kandahar Air Field - Foto: Ministerie van Defensie

Op Kandahar Air Field (KAF) is afgelopen week de NAVO-herinneringsmedaille uitgereikt aan het Chinookdetachement van de Air Task Force (ATF). Ditmaal viel de eer te beurt aan de directeur MIVD, generaal-majoor Cobelens, om de medailles op te spelden. Het personeel van het 298 Squadron van de Vliegbasis Soesterberg ontving de medaille voor het leveren van een bijdrage, van minimaal 30 dagen aaneengesloten, aan een NAVO-missie in een uitzendgebied. In dit geval de ISAF missie in Afghanistan.

In de omgeving van Chora is een patrouille van de Task Force Uruzgan beschoten. Het vijandelijke vuur heeft hierbij twee kinderen verwond. Een kind is behandeld in het role 2 hospitaal op Kamp Holland. De Nederlandse F16âs hebben ondersteuning geleverd aan ISAF-troepen in Helmand.